Zondag 25 september: Tuinen van West Fest!

Nazomeren terwijl de natuur op haar mooist is. Dát kan aanstaande zondag 25 september in de Tuinen van West. Bij de buurtboeren van Mijn Stadstuin en Fruittuin van West vieren we de oogst met lokaal lekkers, muziek, verhalen, gedichten, workshops en meer. Kunstenaars, boeren en culinaire ondernemers laten je rond het thema ‘bewaren’ de waarde van het land voor de stad ontdekken. Kom proeven, luisteren, wandelen, swingen, plukken en spelen!

Shirley Brandeis (i.o.v. The Beach)

“Het is de perfecte tijd voor een feest als dit!” Aan het woord is Wil Sturkenboom, de biologische boer die enkele jaren geleden met zijn gezin vanuit Flevoland neerstreek aan de rand van Amsterdam. “De Elstars en Conferences zijn rijp; het is het hoogtepunt van het plukseizoen. En er gebeurt nog veel meer moois en duurzaams momenteel in het gebied Tuinen van West. Zo’n feestelijk dag is de perfecte manier om dat aan de mensen te laten zien.” Bij de Fruittuin van West, die de familie Sturkenboom in Geuzenveld opbouwde, kun je niet alleen elke dag zelf fruit komen plukken – wat weer eens wat anders is dan je appels uit de bak van de supermarkt te pakken – maar ook leren over en genieten van de natuur. Op het land, in het café, in de biologische winkel.

tuinen-van-west-festsiteWaarde van natuur en cultuur
“Dat is wat we willen laten zien deze zondag. De natuur en dan vooral de enorme waarde ervan,” zegt Diana Krabbendam van The Beach, dat in samenwerking met de boeren het uitgebreide programma – meer dan dertig activiteiten! – van het nazomerfestival samenstelde. “We zien die waarde van wat ons omringt vaak over het hoofd. Weten soms even niet hoe belangrijk het is om natuur én cultuur te bewaren. Om het te bekijken, ernaar te luisteren, het door te geven en er echt van te genieten.” En daarmee is het thema verklaard: ‘bewaren’ is waar het om draait deze zondag. Bewaren van natuur én cultuur.

Inmaken en nog meer maken
En dat betekent dat je aanstaande zondag bij de mobiele keuken van Gerhard Flantuas (volgens de NRC ‘de beste kok van Nederland’) kunt zien hoe je eten kunt fermenteren en inmaken. Dat kinderen een speur- en leertocht tussen de fruitbomen kunnen volgen. Dat iedereen kan meehelpen aan het bouwen van afvalkunst of boven het vuur messen kan leren smeden van oude vijlen. Dat je studenten van de Hogeschool van Amsterdam op hun algenbootje kunt zien onderzoeken hoe algen uit de sloten van Tuinen van West nuttige voedingsstoffen en schoon water op kunnen leveren. En ook interessant: kunstenaar Henriette Waal toont een toilet – de NIMBY – waarmee je plas wordt verwerkt tot mest, Makers Unite laat lokale makers en vluchtelingen samen producten van oude reddingsvesten maken en je kunt met groente, fruit en andere natuurlijk inkten tassen bedrukken. Cultuur uit verre oorden wordt deze middag bewaard in prachtige muziek van het Andalisch Orkest en de Syrische band van Wasim Arslan, terwijl je een pizzaoven leert maken, een hut bouwt, broodjes bakt, hoelahoept of – en daarmee sommen we nog niet eens de helft van het programma op – boven een biomeiler lekker op temperatuur komt in een badkuip. “In de biomeiler creëren we met houtsnippers en groenafval energie voor een heerlijk warm bad,” legt Sturkenboom uit. En trots: “Onze dochter doet ook een workshop. Iedereen met een smartphone kan inpluggen en via de app Garageband met haar meedoen in de band.”

Uit het leven gegrepen
Ook verhalen bewaren iets. Ze bewaren geschiedenis, mooie momenten, moeilijke momenten. Er wordt dan ook veel verteld op het Tuinen van West Fest.  Dasha van Amsterdam is een groot fan van het zogenoemde storytelling. “Door verhalen ontmoet je elkaar, leer je elkaar kennen, kun je mensen raken ook. Nodig in dit digitale tijdperk waarbij mensen vaak online contact hebben en liever een mooie versie van zichzelf laten zien.” De verhalenvertellers van ‘The Human Library’, zoals het project dat geen boeken maar verhalen ‘uitleent’ heet, zullen tijdens het Tuinen van West Fest in een intieme setting hun ‘uit het leven gegrepen’ verhalen delen met het publiek. Aanhaken en inhaken, zelf verhalen gaan doorgeven en zo bewaren voor het nageslacht, kan ook. Van Amsterdam en collega’s vertellen u graag hoe!

Streetfood
En er is natuurlijk eten; veel lekkers en lokaal. Bijvoorbeeld bij de Gangmakers Gezonde Snackbar (voor en door kinderen), bij de Keuken van het Ongewenste Dier (denk aan kroketjes van Schipholganzen), bij Shoreh’s Foodtruckje (voor authentieke Iraanse hapjes). Ook een voor Osdorpers bekende zal er zijn: the Bus van het Ecuplein laat al enige tijd culinaire ondernemers zonder risico’s van winkelpand en investeringen hun eetconcept testen. Alles onder begeleiding en met coaching van streetfooddeskundige Jeffrey Spangenberg. “Streetfood, ontstaan uit de wens om voedselrestanten een tweede leven te geven, is booming in Nederland,” vertelt Spangenberg. “Kijk maar naar al die hippe festivals met foodtrucks. Maar slechts een vijfde van de ondernemers kan er een boterham mee verdienen. Dat moet anders, vind ik.” Proef daarom op het Tuinen van West Fest heerlijke dumblings of leer zelf Vietnamese loempia’s maken van streetfoodchefs uit eigen buurt. En eet het vooral op. Bewaren is iets moois, maar dit mag meteen genuttigd worden. Onder het genot van dus zoveel meer nog. Het hele programma kun je lezen op www.tuinenvanwestfest.nl.

Het Tuinen van West Fest 2016 wordt gehouden op zondag 25 september van 12.00 tot 20.00 uur aan de Tom Schreursweg 48, 1067 MC Amsterdam. Toegangsprijs: een donatie. Deelname workshops is tegen een kleine vergoeding.