Zomer in Amsterdam Nieuw-West met Carnival Parade en internationale artiesten

Van 16 tot met 22 juni 2014 bruist Amsterdam Nieuw-West van de creativiteit. Ruim zestig (jonge) internationale kunstenaars uit vijf landen komen een week lang naar het stadsdeel om dans- en muziekworkshops en straatoptredens te geven. Deze week vol activiteiten is het begin van ‘Zomer in Nieuw-West’, een omvangrijk programma van zomeractiviteiten voor iedereen in de wijk. Het officiële startschot wordt door stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud op zondag 22 juni aanstaande gegeven om 14.30 uur tijdens de Smaakboulevard, een groot culinair en cultureel festival dat die dag op de oever van de Sloterplas (tegenover de Meervaart) plaatsvindt. Bovendien wordt de opening voorafgegaan door een kleurrijke carnavalsoptocht, met naast de internationale artiesten ook buurtbewoners en muziekgroepen uit de regio.

Jonge artiesten uit Budapest, Parijs, Liverpool, Lissabon en Torredembarra (bij Barcelona) komen speciaal voor de carnavalsparade en de week met workshops en optredens naar Amsterdam. Zij vertegenwoordigen dansgroepen, muziekgroepen, drumbands en andere creatieve organisaties die deel uit maken van een Europees creatief jongeren netwerk. Dit netwerk heeft als doel om zoveel mogelijk creatieve projecten voor zoveel mogelijk mensen te ontwikkelen. Om het voor een ieder toegankelijk te maken, wordt consequent gekozen voor de publieke ruimte als presentatieplek. Komende week geven zij daarom op verschillende pleinen in Nieuw-West korte optredens.

Een belangrijk aspect is dat er gewerkt wordt met jongeren met diverse culturele achtergronden, vaak woonachtig in zogeheten achterstandsgebieden. Voor deze jongeren is creatief en cultureel actief zijn een manier om zich te ontwikkelen en een beter toekomstperspectief te krijgen. Jongeren uit Nieuw-West kunnen onder andere urbandans, jazzdans en drumband workshops volgen. Meer informatie en aanmelden kan via productie@bureaubarel.nl of 020-4121415.

Carnival Parade in verschillende Europese steden

De activiteitenweek eindigt op zondag 22 juni met de Carnival Parade en wordt voor de derde keer in Amsterdam Nieuw-West georganiseerd. Samen met Brouhaha International uit Liverpool werd in 2012 het initiatief genomen om in dit deel van de stad een parade te realiseren om de diversiteit van de buurt te laten zien en te vieren. Bewoners uit Nieuw-West liepen en dansten mee in de optocht. In Liverpool wordt deze parade reeds een flink aantal jaren georganiseerd en inmiddels werken gezamenlijke partners ook in Marokko, Turkije, Hongarije en Spanje aan soortgelijke projecten. In juni 2013 was een grote bonte optocht door het Marokkaanse Larache georganiseerd, waaraan maar liefst negenhonderd inwoners van het stadje deelnamen. Dit was een bijzondere gebeurtenis en zelfs de nationale Marokkaanse televisie besteedde hier aandacht aan. De carnavalsparade door Amsterdam Nieuw-West vertrekt op 22 juni om 13.00 uur bij Het Talentenhuis, Meer en Vaart 290 en eindigt om circa 14.30 uur op de oever van de Sloterplas. Aansluitend is de officiële opening van de Smaakboulevard met vele eetkraampjes en terrasjes bij de Sloterplas.

Programma binnen de activiteitenweek 16 tot met 22 juni ‘Zomer in Nieuw-West’:

Zaterdag 21 juni, 13.00 uur: Carnival Parade door Amsterdam Nieuw-West

22 juni, vanaf 13.30 uur: Smaakboulevard

22 juni, rond 14.30 uur: opening ‘Zomer in Nieuw-West’ door Achmed Baâdoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.