Zó word je gezond ouder…

Verleng je leven met  veertien jaar

De gemiddelde levensverwachting is de afgelopen anderhalve eeuw flink toegenomen. Werden mannen en vrouwen in de 18e eeuw nog gemiddeld 40 jaar, nu worden we door de bank genomen zo’n 80 jaar. We leven langer dan vroeger, maar krijgen we ook meer last van (chronische) aftakelingsziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, kanker, gewrichtsslijtage en geestelijke aftakeling.

Het is mogelijk om langer jong en gezond te blijven. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen alleen al door niet te roken, niet overmatig alcohol te drinken, dagelijks te bewegen en veel groente en fruit te eten, het leven met gemiddeld veertien jaar kunnen verlengen.

Het lichaam heeft een groot zelf herstellend vermogen en is voorgeprogrammeerd om afvalstoffen op te ruimen, beschadigde cellen te repareren en nieuw weefsel op te bouwen. Het kan schade voor 99,9 procent zelf herstellen. De overige 0,1 procent slijtage kan niet worden weggewerkt en stapelt zich op naarmate je ouder wordt. Lichamelijke veroudering is dus niets anders dan de met de jaren opgelopen schade, veroorzaakt door het verschil tussen slijtage en herstel. Met andere woorden: als de belasting voor het lichaam wordt verhoogd door een ongezonde leefstijl dan slijt het dus sneller dan dat het kan herstellen en verouder je sneller.

Leefstijl

Onze genen bepalen maar voor een kwart hoe snel we verouderen, de rest wordt bepaald door leefstijl. Genen kunnen in de sluimerstand staan of actief zijn. Leefstijl (lichaamsbeweging, stress en voeding) is hierop van invloed. Lichaamsbeweging kan bijvoorbeeld een gen activeren, dat de snelheid van tumorgroei remt en in rode wijn zit bijvoorbeeld een stof (resveratrol) dat ontstekingen remt. De 40 al gepasseerd en niet meer in topvorm? Hier wat tips die een positieve bijdrage kunnen leveren. Verbeter eetgewoontes, eet zoveel mogelijk verse voeding. Eet vooral veel groenten, maak elke dag een rauwkostsalade met een flinke scheut olijfolie eroverheen. Eet minimaal twee keer per week vette vis en beperk het eten van rood vlees tot een keer per week. Haal je eiwitten vooral uit vis, soja en gevogelte. Voeg nergens suiker aan toe en beperk het gebruik van zoetigheid, frisdranken en vruchtensappen. Snack met noten of fruit en drink minder koffie en meer groene thee. Heb je de neiging tot overgewicht dan kun je minder koolhydraten gaan eten (brood, pasta, aardappelen, rijst).

Sociale contacten

Doe een keer per week 20 tot 30 minuten een sport die je uithoudingsvermogen verbetert, bijvoorbeeld hardlopen, fietsen, zwemmen of dansen. Train twee keer per week je spieren door te fitnessen of deel te nemen aan een groepsles gericht op het versterken van je spieren. Ga elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed, liefst niet te laat en zorg dat je minimaal zeven en maximaal acht  uur slaapt. Te weinig slapen zorgt voor meer stress en verhoogde bloeddruk. Door een goede nachtrust is je lichaam beter in staat om herstelwerkzaamheden uit te voeren. Reduceer stress. Een beetje (werk)stress is goed voor je, maar chronische stress maakt je vroeg oud. Heb je daar last van ga dan op yoga, tai chi of een cursus mediteren of mindfulness. Elke dag tien minuten mediteren verlaagt je stressniveau. Investeer in sociale contacten. Veel onderzoeken wijzen uit, dat het hebben van een stevig sociaal netwerk van partner, kinderen, familieleden en vrienden van groot belang is om gezond oud te worden. Meer lachen en positief denken. Optimisme, relativeringsvermogen en humor zijn verder belangrijke voorwaarden om gezond oud te worden. Wie goed met tegenslagen kan omgaan, wordt minder snel ziek.