Zo komt uw auto schadevrij de storm door

Dakpannen die op uw auto waaien, bomen die uw auto pletten en rukwinden die u van de weg blazen. Niet alleen de sneeuw, maar ook de storm die op komst is, kan flinke schade aanrichten. Daarom gouden tips van een schade-expert van Generali om stormschade aan uw auto te voorkomen plus klimaatinformatie van Reinier van den Berg.

Dit kost een stormschade gemiddeld

Een gemiddelde autoschade door storm kost al snel zo’n € 1.200,- blijkt uit cijfers van verzekeraar Generali. Een goede autoverzekering die ook stormschade dekt, geeft met dit weer een gerust gevoel. Met  een WA Plus en All Risk dekking bent u meestal verzekerd tegen hagel- en stormschade. Bekijk het overzicht met verzekerde stormschades.

Reinier van den Berg over storm

Zware stormen, ze lijken de laatste jaren steeds vaker voor te komen. Is dat ook zo? ”Nee”, zegt weerman en klimatoloog Reinier van den Berg. “Het aantal stormen verandert niet. Toch zijn er wel aanwijzingen dat de hevigheid van de stormen toeneemt. Dit is niet specifiek vast te stellen voor Nederland, maar wel wereldwijd. Daarnaast denk ik dat zware zomerse onweersbuien met windstoten wel vaker voor problemen gaan zorgen. ”

Stormschade voorkomen

Stormschade aan uw auto voorkomen? Lees waarom u uw auto beter niet onder een populierenboom kunt parkeren bij een storm en meer gouden tips van verzekeraar Generali om stormschade aan uw auto te voorkomen.

Dakpannen, takken en bomen

We vroegen een schade-expert van Generali naar de meest voorkomende stormschades. ”Dakpannen die van woningen waaien, deze stormschade zien we over het algemeen het meest terug. Afwaaiende dakpannen staat daarom met stip op 1 in de lijst met meest voorkomende stormschades”, vertelt de schade-expert. In de top 5 staan ook:

 • Losgewaaide bitumen dakbedekking
 • Omgewaaide bomen
 • Omgewaaide schuttingen
 • Takken die van bomen waaien

Fikse schade

Deze top 5 kan flink wat autoschade aanrichten. Denk aan dakpannen die op uw geparkeerde auto vallen, takken die uw lak beschadigen en een boom die uw auto plet.

Autorijden tijdens storm

Stormt het en gaat u met de auto de weg op? Deze 7 tips van de schade-expert vergroten de verkeersveiligheid:

 1. Houd afstand van uw voorganger, zo kunt u reageren bij plotseling uitwijken
 2. Pas uw snelheid aan, zo heeft u uw auto beter onder controle
 3. Houd uw handen aan het stuur, niet alleen bij het inhalen van bussen en vrachtwagens. Ook om snel te kunnen reageren op onverwachte windvlagen
 4. Kies de verstandigste route. Vermijd dijken, bruggen, viaducten en wegen met veel bomen
 5. Zoek een veilige plek als u door heftige neerslag geen goed zicht meer op de weg heeft
 6. Ga niet met een aanhanger de weg op
 7. Houd de nieuwsberichten in de gaten en volg de adviezen op

Boom waait op auto

Uw buren hebben een prachtige oude eik in hun tuin staan. Kunt u uw buren aansprakelijk stellen als de oude eik op uw auto waait? “Ja dat kan, maar u buurman is niet altijd aansprakelijk”, legt de expert uit. “Het hangt namelijk af van het onderhoud. Heeft uw buurman de boom goed onderhouden en verzorgd en kan hij dit aantonen? Dan is uw buurman niet aansprakelijk. Soms is een storm zo heftig, uw buurman kan er dan niets tegen doen. Hoe goed de boom ook onderhouden is.”

Oorzaken omgewaaide bomen

Dat een boom omwaait en op uw auto valt, kan meerdere oorzaken hebben:

 1. Overmacht: de storm is te heftig
 2. Achterstallig onderhoud: de boom is niet goed verzorgd
 3. Het moment: een zomerstorm is de meest heftige. Reden: veel blad aan de boom

Waar auto parkeren bij storm

Uw auto parkeren bij een boom is niet verstandig. Wat is een goede plek om uw auto te parkeren als het stormt? “Op een open ruimte zoals een parkeerterrein. In ieder geval op die plek waar de kans op rondwaaiend puin en takken het kleinst is. Die plek kan ook een garage zijn”’, legt de expert uit.

Conclusie

Storm kan flinke schade veroorzaken. Hoewel het aantal stormen niet toeneemt, neemt de hevigheid wel toe. Wees daarom bedachtzaam op stormschade aan uw auto. Hoe? Pas uw snelheid aan, wees bedachtzaam op rukwinden en last but not least: parkeer uw auto op een veilige plek.