Zaalvoetbalteam uit The Mall De Baarsjes in drie jaar naar de top

Kampioen dankzij schorsing

Het waren geen lieverdjes, de jongens van zaalvoetbalteam The Mall. Toch werden ze gisteren kampioen in de West 6e klasse. Het team van diverse jongeren uit The Mall De Baarsjes behaalde een ruime zege van 6-3 op de nummer 2.

Het kampioenschap is verre van vanzelfsprekend. Drie jaar geleden veroorzaakte een aantal van deze jongens zoveel overlast in de buurt en in jongerencentrum The Mall de Baarsjes, dat ze nergens meer naar binnen mochten. Ook bij The Mall werden ze geschorst.

Rotzooi schoppen
Toch besloten jongerenwerkers Walter Alderden en Jarno van der Horst hun nog een kans te geven. “Het gevaar is dat wanneer iedereen ze buiten zet, niemand contact meer heeft met de jongens”, zegt Walter Alderden. “Maar omdat we met hen in contact wilden blijven en een alternatief wilden bieden, besloten we een ander traject met ze in te gaan.” Samen met Jarno benaderde Walter zaalvoetbalclub Parkstad en vormde een zaalvoetbalteam met hen. “Een traject van drie jaar, waarin we ze dingen wilden bijbrengen.”

Blowen
Dat ging met horten en stoten, vertelt Walter. “In het eerste jaar ging het nog wel eens mis. Er waren opstootjes, er werd veel geblowd en er was weinig respect.” De jongens hadden al snel door dat hun gedrag moest veranderen als ze wilden winnen. “Je moet komen opdagen, anders heb je sowieso verloren. Je moet leren samenspelen en niet bekvechten tijdens de wedstrijd. En als je geblowd hebt, ben je niet geconcentreerd genoeg om te voetballen.” In de afgelopen drie jaar werden ze een hecht team dat kon samenwerken als groep en de discipline en de wil had om te winnen.

Schone lei
In de auto naar een wedstrijd of op het veld, konden Walter en Jarno op een ontspannen manier met hen praten en ontstond er vertrouwen. Walter: “Een van de jongens was gestopt met blowen. Hij rookte meerdere joints per dag. ‘Nu begrijp ik waarom je zo’n klojo was’, zei ik. ‘Maar nu zetten we daar een streep onder en gaan we met een schone lei verder.’ Tijdens een wedstrijd sloeg hij een arm om me heen en zei: ‘We zijn goed bezig’.”

Hoofdklasse
Na drie jaar is het zaalvoetbalavontuur van de jongens van The Mall voorbij. “Ze zijn allemaal ouder dan achttien, sommigen zijn al 23”, zegt Walter. “Het was hen nooit eerder gelukt om kampioen te worden, dus het is extra bijzonder dat ze als kampioenen kunnen afsluiten. De jongens gaan nu kijken of ze het nu zelf verder oppakken. Dus wie weet spelen ze over een paar jaar hoofdklasse, want voetballen dat kunnen ze als de beste!”

Over The Mall
Stichting The Mall De Baarsjes is erop gericht om met jongeren op te trekken en hen te ondersteunen in hun ontwikkeling richting de maatschappij. www.themalldebaarsjes.nl

Tekst: Alec Timmerman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.