Ymere helpt starters Haarlemmermeer sneller aan betaalbaar huurhuis

Het wordt voor jonge starters op de woningmarkt in Haarlemmermeer een stuk makkelijker om aan een betaalbare sociale huurwoning te komen. Woningcorporatie Ymere gaat tijdelijke huurcontracten aanbieden van maximaal vijf jaar aan woningzoekenden tot 28 jaar. Ymere wil zo het vinden van een huurhuis door jonge starters makkelijker maken en de doorstroming bevorderen.

Ymere heeft nu bijna 600 woningen die uitsluitend zijn bestemd voor jonge starters tot 28 jaar oud. Die leeftijdsgrens geldt echter alleen bij het tekenen van het huurcontract. En wie er eenmaal woont, stroomt nauwelijks door naar een andere woning, constateert Ymere. “We zien dat ruim 70 procent van onze jongerenwoningen wordt bewoond door mensen die al lang geen jongere meer zijn”, aldus regiomanager Remco Pols van Ymere. “Dat is niet de doelgroep.”

Ymere wil dat graag veranderen. “Er is een nieuwe wet die het mogelijk maakt om huurcontracten voor maximaal vijf jaar aan te bieden. Bewoners stromen dan door en maken zo plaats voor nieuwe jongeren”, aldus Pols. “Want jongeren maken carrière, gaan meer verdienen en zijn dan vijf jaar meestal toe aan een andere woning die ze dan ook kunnen betalen.” Huurcontracten zijn geldig tot vijf jaar na de dag waarop de handtekeningen zijn gezet.

Meer kans

Iedere huurder met een tijdelijk 5-jarig contract blijft inschrijfduur opbouwen waarmee kan worden gereageerd op andere beschikbare huurwoningen. Pols: “Dat maakt het zoeken naar een ander huurhuis een stuk comfortabeler. We helpen jongeren dus niet alleen eerder aan een betaalbare huurwoning; we vergroten ook na afloop van het huurcontract hun kansen op de woningmarkt.”

In Haarlemmermeer overstijgt de vraag naar huurwoningen helaas het aanbod. De positie op de wachtlijst heeft grote invloed: woningzoekenden met de langste inschrijfduur hebben de eerste keuze uit beschikbare woningen. Ook daar wil Ymere wat aan doen. “We gaan daarom 30 procent van jongerenwoningen toewijzen op basis van loting om te voorkomen dat alle huurhuizen naar 27-jarigen met een lange inschrijfduur gaan.”

Ymere heeft de nieuwe aanpak afgestemd met de Vereniging Huurders Haarlemmermeer (VHH) en de gemeente. De regeling geldt ook voor jonge statushouders en jongeren die in aanmerking komen voor een urgentiebewijs.

Ymere gaat alle jongerenwoningen waarop starters tot 28 jaar kunnen reageren, voortaan adverteren met een tijdelijk contract van 5 jaar. Het gaat om kleine starterswoningen, waarbij minder dan 10% geschikt is voor stellen die meer ruimte dan 50 vierkante meter nodig hebben. Ook alleenstaanden en stellen kunnen reageren. Alleen woningen met meer dan 2 kamers zijn voor starters met maximaal 2 kinderen. De huurprijs voor een jongerenwoning is maximaal €414,02. De eerste contacten zijn inmiddels getekend.

Van de 591 jongerenwoningen die Ymere sinds 1 januari 2017 bezit zijn 72 woningen (12%) verhuurd aan jongeren die jonger zijn dan 28. Nog eens 102 (17%) woningen zijn verhuurd aan huurders in de leeftijd van 28 tot 33 jaar. De rest is ouder dan 33 en dus is circa 70% van de huurders van jongerenwoningen ouder dan 33.