Woning huren in Amsterdam? Laat je niet oplichten!

Bureau Zoeklicht is deze week gestart met een nieuwe publiekscampagne. Woningzoekenden worden met een aanbod dat te mooi is om waar te zijn, op ludieke wijze gewaarschuwd voor woningoplichting en illegale onderhuur. 

Posters, supermarktbriefjes, advertenties en spotjes op AT5 en trams. Allemaal proberen ze met fictieve aanbiedingen van laaggeprijsde huurwoningen de aandacht te trekken van woningzoekenden. Op de genoemde pagina Facebook.com/huurOK en website van Bureau Zoeklicht vinden zij echter geen echte woning maar tips om woningoplichting en illegale onderhuur te voorkomen. Ook op Marktplaats worden zowel potentiële huurders als verhuurders met gerichte advertenties doorverwezen naar de Facebookpagina en website.

Woningoplichting
Oplichters maken vaak misbruik van de schaarste aan betaalbare huurwoningen in Amsterdam. Zo werden er afgelopen zomer tientallen mensen gedupeerd door een man die zijn tijdelijk gehuurde woning in de Fokke Simonszstraat middels een nepadvertentie te huur aanbood. Hij streek hierbij tienduizenden euro’s aan vooruitbetaalde borg en huur op en liet tientallen slachtoffers berooid en zonder woning achter. Wethouder Freek Ossel (Wonen): “Het is uitermate treurig als zoiets je overkomt. Toch kun je als woningzoekende oplichting en illegale onderhuur in de meeste gevallen voorkomen als je weet waar je op moet letten. Samen met de andere deelnemende partners van Bureau Zoeklicht zetten we hier met deze campagne de komende maanden op in”.

Bureau Zoeklicht

Bureau Zoeklicht is een samenwerkingsverband tegen woonfraude. Wie in Amsterdam een woning wil huren, moet zich aan de regels houden. Die regels zorgen er mede voor dat de woningen in onze stad eerlijk worden verdeeld. Aan Bureau Zoeklicht nemen deel: de gemeente Amsterdam, de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, Vereniging Vastgoed Belang, Makelaarsvereniging Amsterdam en de Politie Eenheid Amsterdam. In 2012 hebben zij na constatering van woonfraude gezamenlijk 1279 huurwoningen vrijgemaakt voor de woningmarkt.

Kijk voor meer informatie over de campagne of het voorkomen van woonfraude op www.facebook.com/huurok en www.amsterdam.nl/zoeklicht  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.