Wim Verlinden gaat stoppen met De Zaag “Het is mooi geweest. Tijd voor pensioen”

Door Anja Maas

Zwanenburg. Het zal even wennen worden. Wim Verlinden, de man achter De Zaag, houdt ermee op. “Ik heb 44 jaar aan de IJtochtkade een prachtig keukencentrum gehad. Dan vind ik dat we nu mogen zeggen: Het is mooi geweest. Tijd voor pensioen.”

Wim Verlinden, tot eind 2017, nog te vinden in De Zaag. “Het is mooi geweest, tijd voor andere dingen”

Wanneer hij de deuren van de Zaag definitief gaat sluiten? “Ik denk eind december, we zijn bezig met afbouwen. De bijna 50 keukens die we dit jaar verkocht hebben worden natuurlijk nog geplaatst. Uiteraard met  garantie en service die bij De Zaag horen. Nieuwe keukens? Die doe ik niet meer. Waarom ik de 45 jaar niet volmaak? Dat is een kwestie van leeftijd. Ik ben 65-plus, mijn vrouw ook.  Waarom doorgaan? We vinden het tijd voor andere dingen.”

Wim Verlinden kijkt met De Zaag terug op 44 prachtige jaren. Een geboren Zwanenburger? “Nee”, vertelt hij. “Mijn vrouw, Marion Groot, is dat wel,  ik ben een Amsterdammer. Mijn ouders verhuisden hierheen toen ik 10 jaar was. Mijn vader zag brood in deze plek. Er stonden hier toen 18 autogarages. Die heeft hij omgebouwd en daarmee werd de basis gelegd voor De Zaag. Hij begon met de verkoop van hout, allerhande bouwmateriaal, tegels. En al gauw stond hier een kleine bouwmarkt. Nee, ik stapte niet meteen in. Ik begon mijn loopbaan als junior-vertegenwoordiger. In de textiel. Mooie opleiding gehad, veel praktijkervaring opgedaan. Dat kwam mijn vader wel van pas, hij kon mij goed gebruiken. Ik was inmiddels getrouwd met Marion en we woonden in Amsterdam. Als ik ‘ja’ zei tegen mijn vader, konden we in Zwanenburg ook een huis kopen naast de zaak. Het was allemaal best aantrekkelijk. Zo ben ik hier terecht gekomen. Overigens, waarom mijn vader voor de naam De Zaag koos? Hij had in zijn jonge jaren in Amsterdam gewerkt voor IJzerhandel De Vijl. Die naam vond hij leuk, vandaar dat hij een bruggetje maakte naar De Zaag.”

Keukencentrum

De familie Verlinden had met De Zaag in Zwanenburg een goede tijd.  “De kant-en-klare keukens waren in opkomst. Ik zag daarin toekomst. De Duitse markt leverde topkwaliteit. Keukens met een prima vormgeving en ook prima prijzen. Hiermee hebben we ons in de regio echt in de markt kunnen zetten. Op een gegeven moment hadden we zeven personeelsleden in dienst.”

Maar de tijden veranderden. De concurrentie nam toe, daarbij kwam de crisis van 2008 en kopen via internet werd steeds populairder. “Maar, en daar ben ik best trots op, we hebben ons kunnen handhaven. Uiteraard moesten we ons aanpassen aan de nieuwe situatie en werken met minder personeel. Maar ik neem afscheid van keukenland als zelfstandig ondernemer. Dat geeft een goed gevoel..”

Drie jaar geleden besloot hij De Zaag  drie dagen in de week te sluiten. “Maandag, dinsdag en woensdag ben ik dicht. Uiteraard wel telefonisch bereikbaar. Donderdag, vrijdag en zaterdag kunnen klanten hier tussen 9.30 en 16.30 uur terecht. Voor aanrechtbladen, inbouw-keukenapparatuur, kasten in alle maten en soorten, hele schuifdeurwanden, mengkranen, koper- en pvc -materiaal, enzovoort, enzovoort.”

Toekomst

Vanzelfsprekend kijkt hij bij dit afscheid naar de toekomst. “Marion en ik gaan wonen in Halfweg, we verhuizen naar een appartement. Het winkelgedeelte van De Zaag wordt opslag. Als het outletcentrum in Halfweg open gaat, zal dat zeker nodig zijn. En verder? Ik blijf nog even bestuurslid van de ondernemersvereniging. Leuk om te doen, ik zie het als een mooie hobby. Daarnaast ben ik penningmeester van de Vrienden van het Stoomgemaal Halfweg. Ik ben dol op voetbal, dat houdt me ook wel lekker bezig. En Marion en ik hebben twee kleinkinderen, waar we gek op zijn. Dus achter de geraniums? Wij niet!”

De Zaag, IJtochtkade 16, 1161 XH Zwanenburg. Tel. 020-4975467