Wethouder Mariëtte Sedee gaf startsein voor tijdelijk groen-project

Ruim baan voor tuintjes op oude A9

Anja Maas

Badhoevedorp. Rijkswaterstaat heeft onlangs het oude A9-tracé aan de gemeente overgedragen. Ons dorp is nu een snelweg kwijt en een stuk braakliggende grond rijker. Definitieve invulling is voor de toekomst, dus tja, wat is een leuke, tijdelijke oplossing? Ronald de Vre van Zorgboerderij de Badhoeve kwam, samen met Ron Cordemeijer, met een ‘groen’ plan: een project met pluk- en moestuintjes. “Mooi initiatief”, vond de gemeente Haarlemmermeer. En zij niet alleen. Liefst 41 belangstellenden meldden zich om mee te doen met het beplanten van de oude snelweg. Zaterdag 31 augustus loste wethouder Mariëtte Sedee – met onder andere ‘Ontwikkeling van het nieuwe Badhoevedorp’ in haar portefeuille – het startschot.

Het betreffende terrein omvat zo’n 1700 vierkante meter en daar ziet Badhoevedorp, als het allemaal goed gaat verlopen, misschien al volgende voorjaar groente, fruit en bloemen groeien en bloeien. Initiatiefnemers Ronald en Ron gaven bij de startbijeenkomst een toelichting op het project: van de eerste ideeën tot het moment van nu en de verdere uitvoering. Ze maakten de indeling van de kavels bekend gemaakt en natuurlijk konden de nieuwe moestuiniers even met elkaar kennismaken. “Want als je samen succesvol wilt tuinieren lukt dat het beste als je weet wat je aan elkaar hebt.” Enthousiastelingen konden, als ze dat wilden, meteen beginnen.

Scholen

De 41 nieuwe tuinexploitanten zijn overigens niet de enigen, die de op de oude A9 aan de slag mogen. Er worden 6 percelen ingericht, waar Badhoevedorpers zelf verse bloemen mogen komen plukken. Ook het educatieve aspect krijgt volop aandacht. Spinazie en andijvie groeien niet in de supermarkt, zoals door jonge kinderen nog wel eens wordt gedacht en de Plesmanschool krijgt op de oude A9 voor haar natuurlessen verhoogde schooltuintjes in houten kratten. Verder levert NMCX, het gemeentelijk duurzaamheidscentrum, regentonnen en een wormenhotel, zodat er ook compost gemaakt kan worden. En recreëren? Dat op dit stuk van de oude A9 ook kunnen, toch? Er komen daarom tafels en bankjes voor iedereen die wil komen kijken en genieten van een groene omgeving op een plek waar het verkeer jarenlang voorbij denderde.

Bomen

Vergroening is mooi, maar het kost natuurlijk geld. De vraag is dan ook gerechtvaardigd: hoe zit het met financiering van dit pluk- en moestuinproject? Ronald en Ron konden laten weten de tuintjes gerealiseerd kunnen worden dankzij een deel van de opbrengst van Badhoevedorp Viert, een bijdrage van de Lions en van de gemeente Haarlemmermeer, de stichting Van Badhoevedorp voor Badhoevedorp en Culnibus (eigenaar van restaurants Veranda en Jonge Dikkert). Ook de organisatie van het No Way-festival, waarmee twee jaar geleden het verdwijnen van de A9 uit het dorp op grandioze wijze werd gevierd, levert een bijdrage. Er was beloofd na afrekening, als blijvende herinnering aan dit unieke festival, bomen te laten planten op het oude snelwegtracé. Afgelopen zaterdag maakte het No Way-team die belofte waar en overhandigde Ronald en Ron een cheque voor die bomen, die voorlopig een plek krijgen op het moestuinterrein.