Westgaarde nu onderdeel van Tuinen van West

Een brug tussen recreatiegebied en herdenkingspark

Wie in de stad behoefte heeft aan natuur, kan terecht in Tuinen van West. Afgelopen jaren werd het recreatiegebied fraai ontsloten met fiets- en wandelpaden. Vorige week vrijdag werd een bijzonder stukje nieuwe verbinding officieel en feestelijk (vlaggetjes, speech, drankje) geopend: de brug tussen de Lutkemeerweg en Herdenkingspark Westgaarde.

Tekst en foto’s: Shirley Brandeis

Tuinen van West is de naam van het recreatie- en stadslandbouwgebied in de vier polders rondom Geuzenveld en Osdorp. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de ontwikkeling en toegankelijkheid. Hoe fijn het er toeven is, bleek vrijdag ook weer tijdens een fietstocht voor buurtbewoners en professionals onder leiding van landschapsarchitect Pieter Boekschooten. Op pad door het historische gebied leerde men dat Sportpark De Eendracht genoemd is naar de polder waar het in is gebouwd, dat in Tuinen van West ooit een bedrijventerrein was gepland en dat Cornelis van Eesteren en collega’s in de Eendrachtspolder oefenden voor de Noordoostpolder.

Fruittuin en Escape Room
Boekschooten vertelde meer; over een vroegere ijsbaan  die toen de grootste van Europa was, over het vele groene lekkers dat er te halen is bij onder andere de Fruittuin van West en over de munitieopslag die huidige kunstenaarsbroedplaats De 1800 Roeden ooit was. En dat daar nu ook een Escape Room is voor zij die puzzelende spanning zoeken. Een van de meefietsers tipte het Rijk van De Keizer, waar ze zo heerlijk haar vijftigste huwelijksdag had gevierd. Duidelijk: in Tuinen van West komt de recreërende mens op heel veel manieren aan de trekken.

FreeLodge en Westgaarde
Via het Fluisterbos (aangelegd ter compensatie van gekapte natuur in Noord) en de Roerdomp (een stukje natuur voor de vogelliefhebber) ging het via het in aanbouw zijnde recreatiewoningenparkje FreeLodge Village richting Herdenkingspark Westgaarde, dat door de fietsbrug ook onderdeel van Tuinen van West is geworden. Deze groene oase – met daarop een uitvaartcentrum, crematorium en begraafplaats – is dagelijks tussen 8 en 18 uur geopend voor zij die er wandelend of fietsend willen genieten van bos, park, planten en bloemen, van kunst en vogels.

Bruggenfamilie
De nieuwe brug met fietsgoten maakt het 42 hectare Herdenkingspark Westgaarde nog toegankelijker. “Deze brug wordt opgenomen in een familie van bruggen in Tuinen van West,” sprak Ronald Mauer, dagelijks bestuurder van stadsdeel Nieuw-West, voor hij met een fraaie ‘sleutel’ het exemplaar voor geopend verklaarde. Beheerder PC Uitvaart (voorheen PC Hooft) ziet de brug als een manier om nog meer natuurliefhebbers te laten genieten van deze andere kant van Westgaarde, vertelde manager uitvaartlocaties Astrid Bosveld. Een rondleiding langs het educatieve pad maakte duidelijk wat er allemaal te zien (onder andere insectenhotels en takkenrillen) en te horen is: kleine vliegenvangers, zwarte spechten, roerdompen en meer. Mauer en de groep keken aandachtig rond. En concludeerden na fietstocht, brugopening en rondleiding: Tuinen van West is weer een stukje aantrekkelijker geworden!

De brug is medegefinancierd door provincie Noord-Holland. Zie voor meer informatie over Tuinen van West: www.amsterdam.nl/tuinenvanwest of www.tuinenvanwest.info