Werk of school voor ruim 90% jongeren via Paint Your Future

Eind juni bezocht bestuurscommissievoorzitter Achmed Baâdoud dé plek in Slotermeer waar het bij een aantal jongeren bij Paint Your Future allemaal om draait. Jongeren uit Nieuw-West en in het bijzonder het focusgebied Slotermeer, die geen school of werk hebben, leren bij Paint Your Future (PYF) alsnog een vervolgstap te maken.
Tijdens de lunch deelden een aantal PYF jongeren hun ervaringen met bestuurscommissievoorzitter Achmed Baâdoud.  Foto: Jaap Wals Fotografie

Tijdens de lunch deelden een aantal PYF jongeren hun ervaringen met bestuurscommissievoorzitter Achmed Baâdoud.
Foto: Jaap Wals Fotografie

 

Wat is Paint Your Future?
Jongeren uit Nieuw-West tussen de 17 en 30 jaar ontdekken waartoe ze in staat zijn, met creativiteit als middel. In groepen van ongeveer vijftien personen leven ze zich uit op de meest uiteenlopende vormen van kunst en met de handen bezig zijn. Zelf initiatief nemen en succeservaringen opdoen, daar gaat het om. Ze leren schilderen in de ‘Bob Ross-stijl’. Timmeren zelf een stoel in elkaar en beschilderen die met hun verleden op de achterkant en hun gedroomde toekomst pontificaal op de voorkant. Ze fietsen, joggen, kickboksen en krijgen dagelijks vers fruit en gezond eten aangeboden. Bij PYF ervaren de jongeren stap voor stap dat er niet één, maar altijd meerdere wegen zijn om verder te komen. Kortom: ze leren muren te omzeilen waar ze voorheen keer op keer tegenaan knalden. In de maatwerkaanpak van PYF komen ook onderwerpen als beroepsoriëntatie, solliciteren, cv schrijven en hulp bij schulden aan de orde. Jongeren komen gemiddeld vijf tot twaalf weken bij PYF.
 
Mooie resultaten
PYF bestaat sinds mei 2013. Ruim negentig procent van de jongeren is sindsdien uitgestroomd naar werk, scholing, een werkervaringsplaats of zelfstandig ondernemerschap. Dertien jongeren zitten op een traject met baangarantie, 36 jongeren zijn aan het werk en 27 jongeren (terug) naar school. Baâdoud: “Dit zijn mooie resultaten. De meeste jongeren die hieraan meedoen waren verdwenen uit het zicht van de samenleving, de zogenoemde ‘spookjongeren’. Door ze een duw in de rug te geven en perspectief te bieden kunnen ze op eigen benen staan, hun problemen oplossen vanuit eigen kracht en meedoen in de maatschappij zoals het hoort.”
 
Informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.