Weg uit de Dobbebuurt?

Slotermeer – Na een eerste bijeenkomst van Rochdale over langverwachte renovatieplannen voor de Dobbebuurt, kwam vorige week een onverwachte boodschap voor de bewoners boven de winkels aan het begin van de Burgemeester De Vlugtlaan. “Ik snap dat u dit vervelend vindt…”

Shirley Brandeis

Ze woont er sinds de jaren zeventig. Zelf investeerde ze 30.000 gulden in de woning boven de toenmalige schoenenwinkel, “omdat de woningbouw zelf niks deed. Nog geen plintje kon er vanaf.” Nu hoort ze dat vorige maand opeens door Rochdale is besloten dat de twaalf woningen boven de winkels vanaf het begin van de Burgemeester De Vlugtlaan worden omgebouwd tot achtenveertig onzelfstandige jongerenwoningen.

Geen terugkeer voor deze bewoners

Vervelend
Hij woont er sinds 1996. “Het huis was jaren gebruikt als magazijn van de winkel eronder. We hebben alles zelf aan moeten brengen; elektriciteit, toilet, douche; tienduizenden guldens om het bewoonbaar te maken. De corporatie deed niks. En nu mogen we opzouten met een verhuisvergoeding van 6000 euro, terwijl ons hele sociale en werkzame leven zich hier afspeelt.” Twaalf slechte woningen, zo omschreef Rochdales Arnoud Lykles de huizen waarin bewoners zelf veel geïnvesteerd hebben en waar ze – op achterstallig onderhoud vanuit de corporatie na – prettig wonen. Twee zag hij er vanbinnen en daaruit concludeerde Lykles dat het beter kan en besloot hij twaalf huishoudens op z’n kop te zetten. “Ik snap dat u dit vervelend vindt…”

Onzelfstandige woningen
“Waarom kan ik niet gewoon boven mijn winkel blijven wonen,” vraagt de bakker zich af. De nieuwe eigenaar van de interieurzaak is er pas geleden ingetrokken en heeft flink geïnvesteerd in het opknappen en verfraaien van de woning bij zijn zaak. Maar Rochdale wil de achterzijde aantrekkelijker maken, wil de ruggengraat van de Dobbebuurt (het krap 100 meter lange stukje Dobbestraat) transformeren, er een glazen opbouw op plaatsen en er tientallen onzelfstandige, kleinere woningen van maken. Hoorden huidige bewoners in januari nog dat de renovatie in 2023 van start zou gaan, nu is hun gedwongen verhuisdatum gepland voor 2020. “Dan ben ik door al die ellende al dood,” klinkt het op de tweede rij. Nee, schudt Lykles geruststellend het hoofd: “U krijgt voorrang bij Woningnet, er komt een sociaal plan en er is een verhuiskostenvergoeding van 6000 euro.” De oud-eigenaar van de interieurzaak schudt ook zijn hoofd. Hij weet wat een huis inrichten gemiddeld kost.

“Wat als wij het hier helemaal niet mee eens zijn,” zeggen de bewoners. Lykles wijst naar WOON-bewonersondersteuner Gerrit de Schiffart, die op verzoek van de corporatie aanwezig is om de bewoners te informeren als er vragen mochten zijn. “U doet dit voor het geld,” zeggen bewoners tegen Rochdale. Lykles ontkent. “Het gaat ons niet om deze achtenveertig woningen. Vanuit stedenbouwkundig oogpunt kan dit gewoon beter. Transformeren kan alleen op deze manier.” Dat dat niet kan met behoud van de bewoners kan niemand uitleggen.

Begripvol
We worden voor de gek gehouden, zeggen de bewoners. De Rochdalemedewerkers blijven begripvol glimlachen. “We wisten dat u hier niet van zou juichen.” Geschokt concludeert een bewoner: “Ik word uitgenodigd om te horen hoe u eindelijk na al die jaren mijn huis gaat opknappen en dan hoor ik dat ik over twee jaar moet verhuizen!” Een ander: “Hoe kunt u in januari het ene beloven en nu met dit aankomen?” En ook: “Hoe durft u op papier te besluiten dat wij weg moeten?” Lykles meldt dat er lang op gestudeerd is. “De architect kwam er niet uit als u erin zou blijven.”

De bewoners hopen dat Rochdale met andere plannen komt.