Weg met die bureaucratie!

Met verbazing las ik de brief van dhr. Bakker in de Westerpost van 31 oktober over het nieuwe bomenbeleidsplan. Het behoud van het groen in Nieuw-West heeft mijn hoogste prioriteit. Als portefeuillehouder startte ik in Nieuw-West met een wirwar van regels. De voormalige stadsdelen Osdorp, Slotervaart en Geuzenveld-Slotermeer hadden allemaal hun eigen bomenverordening. Net als dhr. Bakker was mijn grootste angst dat de buurten van Nieuw-West door die wirwar van regels werden ontgroend. In de groenvisie ‘Groen in de Tuinstad2.0’zijn daarom regels opgesteld voor Nieuw-West als geheel. In september dit jaar heeft de deelraad de groenvisie vastgesteld. Nu volgen het bomenbeleidsplan en een bomenverordening, want ook hier geldt: zonder beleidsregels kun je geen boom beschermen.

 

Ambtelijke rompslomp

Het bomenbeleidsplan en de bomenverordening liggen nu ter inzage en worden in november voorgelegd aan de deelraad. In het bomenbeleidsplan wordt voorgesteld om bomen te beschermen met behulp van een bomenverordening, ofwel een lijst met alle monumentale en beeldbepalende bomen in het stadsdeel. In de huidige praktijk moet voor de kap van elke boom een kapvergunning worden verstrekt. Meer dan 80% van de kapaanvragen kwamen van het stadsdeel zelf. De ene afdeling diende de aanvraag in, de andere afdeling beoordeelde de aanvraag en weer een andere afdeling verstrekte een vergunning. Dit allemaal binnen dezelfde ambtelijke organisatie. Weg met die bureaucratie!

 

Rechtsbescherming

Dhr. Bakker stelt onterecht dat de rechtsbescherming van burgers is verminderd. Voorheen konden burgers een bezwaar indienen op de aanvraag van een kapvergunning. In de toekomst kunnen burgers een zienswijze indienen op het besluit om een boom te kappen. Want voor elke boom van het stadsdeel geldt dat het kapbesluit eerst wordt gepubliceerd. De rechtsbescherming blijft hetzelfde, alleen de procedure verandert. Wat betreft zijn zorgen over het behoud van het groen, wil ik dhr. Bakker graag uitnodigen om de groenvisie door te nemen, want hierin komen al zijn vragen aan bod. Zijn suggesties voor de verbetering van het bomenbeleidsplan neem ik mee in de behandeling. Daarbij wil ik gelijk een oproep doen aan alle andere bewoners van Nieuw-West met een groen hart: Lees net als dhr. Bakker het bomenbeleidsplan en de bomenverordening, stel uw vragen en dien uw zienswijzen in. Daar kan Nieuw-West nog beter (lees: groener) van worden.

 

Paulus de Wilt

Portefeuillehouder Groen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.