Weekend Academie ontvangt grootste Appeltje van Oranje

De Weekend Academie kleurde helemaal oranje op donderdag 18 mei. Directeur Oguz Dulkadir kreeg toen tijdens een feestelijke bijeenkomst in Paleis Noordeinde het Appeltje van Oranje 2017. De Weekend Academie kreeg het grootste Appeltje dat werd uitgereikt door koning Willem-Alexander: “Dit initiatief helpt kinderen om hun eigen kracht te vinden en geeft ze een gevoel van trots en eigenwaarde,” aldus de koning.

Ook koningin Máxima, prinses Beatrix en Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds, waren bij de uitreiking aanwezig. Het Appeltje, ook wel de Oscar van het welzijnswerk genoemd, is een blijk van waardering voor succesvolle sociale initiatieven die erin slagen verschillende groepen mensen bij elkaar te brengen. Dit jaar was het thema ‘Krachtige Kinderen’. De Weekend Academie werd uit 40 genomineerden als winnaar gekozen, samen met de initiatieven Buurtgezinnen.nl en Ervaringsmaatjes. 

Fotografie: Bart Homburg

Over de Weekend Academie
Sinds de oprichting van de Weekend Academie in 2006 zijn er al meer dan 10.000 kinderen en ouders bereikt. De Weekend Academie gaat samen met hen aan de slag om hun talenten verder te ontplooien middels een multidisciplinair aanbod: van huiswerkbegeleiding en sociale vaardigheden tot maatschappelijke oriëntatie en gezond leven. Dit gebeurt vanuit diverse aandachtswijken in Amsterdam West, Nieuw-West, Haarlem en Almere.

Ook biedt de Weekend Academie sinds 2013 coaching aan huis. Ruim 500 gezinnen spraken met een gezinscoach over zaken als de ontwikkeling van hun kind, emoties en gezonde voeding. Zo werden kinderen en ouders versterkt. Om dit te realiseren werkt de Weekend Academie nauw samen met basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs, wijkpartners en jeugdhulpverlening. Financiële partners zijn de lokale overheid en maatschappelijke fondsen. Jaarlijks zetten 300 studenten en vrijwilligers zich in voor de toekomst van kinderen. 

Bekroning op het werk
Directeur Dulkadir glom van trots tijdens de uitreiking. Hij ziet de prijs echt als een bekroning op het werk van de afgelopen jaren: ”Een prachtig compliment en bijzondere erkenning voor de activiteiten die de Weekend Academie dankzij de steun en betrokkenheid van velen nu al 10 jaar uitvoert. Ik kreeg in mijn jonge jaren, toen ik naar Nederland kwam, de kans om te groeien en vind het heel mooi dat ik nu deze bijdrage kan leveren. Ik kijk vol goede moed naar een positieve toekomst voor ieder kind!” 

Koninklijke High Tea
Aansluitend was op donderdagmiddag in het Talentenhuis in Osdorp een Koninklijke High Tea. Een feestje voor het team, de studenten, vrijwilligers en andere betrokkenen. Fenna Ulichki, dagelijks bestuurder van Amsterdam West waar ooit de eerste Weekend Academie van start ging en Achmed Baâdoud, stadsdeelvoorzitter van Nieuw-West waren hier ook bij aanwezig. Zij spraken lovende woorden over de Weekend Academie en hopen dat het initiatief zich in de komende jaren nog verder zal verspreiden naar andere plaatsen in Nederland.