Week van de eenzaamheid in Nieuw-West

Deze week is het de Week tegen Eenzaamheid. Ontmoeting en verbinding staat hierin centraal, want eenzaamheid aanpakken begint met in contact komen. De Week tegen Eenzaamheid duurt tot en met 8 oktober .

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Bij eenzaamheid voelen mensen het gemis van verbondenheid met anderen. De Week tegen Eenzaamheid vraagt aandacht voor dit probleem met de oproep: ‘Kom erbij!’

In het pand in Slotervaart waar voorheen De Drie Hoven was gevestigd, wonen naast cliënten van Cordaan ook studenten door bemiddeling van de organisatie Connect Generations. Zij zijn deze week gestart met een succesvolle campagne in het kader van de ‘Week tegen eenzaamheid’.

Sociale contacten

Door middel van het aanspreken van buurtgenoten proberen zij de behoeften aan hulp en sociale contacten in de wijk in kaart te brengen en ook daadwerkelijk die hulp te bieden waar naar gevraagd wordt. Een goed voorbeeld van de manier waarop generaties met elk verbonden worden en jong volwassenen op een uiterst positieve manier bijdragen aan de participatie-maatschapij.

Frisse energie die zich op verschillende waardevolle manieren laat zien. Zo is er een student die regelmatig met een oudere bewoner van het complex een rondje Sloterplas doet, hij op sneakers de meneer op zijn scootmobiel. Een andere student heeft in de zomer in een hangmat in de Bouwmeesterstraat gehangen en gesprekjes aangeklopt met voorbijgangers. Ouderen vinden de studenten in de buurt een geweldige aanwinst voor de buurt.

 

Koekjessactie

Ook in het Geuzennest, Nicolaas Ruychaverstraat 22, en de buurtkeuken Geuzenveld hebben zich de eenzaamheid van medebewoners aangetrokken. De speciale themaweek was de aanleiding voor een koekjesactie. Zo’n tien vrijwilligers heeft op 5 en 6 oktober koekjes gebakken voor buurtbewoners die een steuntje in de rug konden gebruiken. Er werden zestig feestelijke doosjes ingepakt en met een bakfiets rondgebracht naar verschillende buren.Dat de koekjes in de smaak vielen bleek wel uit de reacties: ‘Wat lekker, en lief dat jullie aan mij denken!’ ‘Wat een leuke verrassing, bedankt!’