Wat zijn de voordelen van een split unit airco?

Wordt het in de zomer ook altijd ontzettend warm in jouw woning? Dan zorgt dit er mogelijk voor dat je ’s avonds maar lastig in slaap komt. Ook in de andere ruimtes in huis is het echter niet koel te krijgen. Je kunt een waaier kopen om dit probleem te verhelpen, maar deze verplaatst de lucht alleen maar. De lucht koelt dus niet af. Wil je de temperatuur in jouw huis ’s zomers laten dalen? Kies dan voor een airco. Vandaag de dag zijn er verschillende soorten airco’s. Wil je een vaste airco? Dan heb je diverse mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een split unit airco. In deze koopgids zetten we de voordelen van deze airco op een rijtje.

De airco maakt weinig geluid
Een airco maakt altijd geluid. Dit komt doordat eigenlijk iedere airco een ventilator bevat. Toch zit er wel degelijk verschil in de hoeveelheid decibellen die zo’n apparaat produceert. Zo hoor je de ventilator bij de ene split unit airco vrijwel niet, terwijl hij bij de andere flink wat lawaai maakt. Indien je op zoek bent naar een airco, doe je er dus goed aan om rekening te houden met de geluidsproductie. In een woonkamer of op kantoor is een beetje geluid meestal niet storend. In de slaapkamer is dit echter wel het geval. Wanneer je de airco ’s nachts gebruikt om in de frisse lucht te slapen, wil je immers niet constant geluid horen. Dit kan jou namelijk uit je slaap houden. Kies daarom voor een split unit airco. Dergelijke airco´s maken namelijk niet veel geluid.

Minder energieverbruik
Een tweede voordeel van een split unit airco is dat het apparaat aanzienlijk minder energie verbruikt dan andere airco´s. Door te kiezen voor deze airco bespaar je dus op jouw energierekening. Dit is met name interessant wanneer je het apparaat zowel ’s zomers als in de winter gebruikt. Uiteraard verbruikt de ene split unit airco meer energie dan de andere. Wil je dat het apparaat zo weinig mogelijk energie verbruikt? Dan raden wij jou aan een vergelijking te maken voordat je tot aankoop overgaat. Bij vrijwel iedere split unit airco wordt tegenwoordig aangegeven tot welke energieklasse het apparaat behoort. Zodoende weet je direct of je de meest zuinige variant gevonden hebt.

Zowel warme als koude lucht
De meeste mensen gebruiken een airco om de temperatuur in huis in de zomer omlaag te brengen. Met behulp van een split unit airco kun je echter niet alleen koelen. Nee, want je kunt het apparaat namelijk ook gebruiken om een ruimte mee te verwarmen. In de zomer zorgt deze airco dus voor een koele woning en in de winter voor een warme. Je hoeft hiervoor niets te veranderen aan de instellingen. Je regelt de temperatuur met de afstandsbediening en de split unit airco doet zijn werk. Wil je zeker zijn van een juiste werking? Laat een split unit airco daarom altijd installeren door een professioneel bedrijf dat beschikt over een STEK-certificaat. Op deze manier ben je namelijk verzekerd van een juiste installatie en kun je jouw split unit airco zowel in de zomer als in de winter gebruiken.

Luchtfiltering
Een split unit airco kan niet alleen verwarmen en koelen, maar ook de lucht filteren. Dit apparaat kan er dus ook voor zorgen dat de lucht in jouw woning een stuk schoner wordt. Voor wat betreft een split unit airco met luchtfilter heb je verschillende mogelijkheden. Er zijn apparaten die grote stofdeeltjes uit de lucht verwijderen, maar ook apparaten met actieve koolstoffilters die nare geurtjes verwijderen. Met een split unit airco met filter wordt jouw leefomgeving dus ook nog een stuk gezonder. Bedenk je wel dat het hier gaat om een extra functie van de airco. Het apparaat wordt hierdoor logischerwijs ook een stuk duurder. Vraag jezelf dus goed af of je dit de moeite waard vindt voordat je een split unit airco koopt.