Wat zijn de gevolgen van de legalisering van online gokken?

Online gokken is in Nederland nu nog illegaal, maar hier komt per 1 januari 2021 verandering in. Zowel de Eerste als de Tweede Kamer stemden vorig jaar namelijk in met een wetsvoorstel, waardoor online gokken legaal wordt. Dit betekent dat je niet meer naar een fysiek casino hoeft om te kunnen gokken. Nee, jij kunt straks gewoon achter jouw laptop, tablet of smartphone kruipen om een gokje te wagen. Het legaliseren van online gokken brengt natuurlijk een aantal gevolgen met zich mee. Lees verder in de onderstaande tekst over de gevolgen van de legalisering van online gokken!

Meer mensen in problemen door gokken?
Het legaliseren van online gokken in Nederland heeft de tongen behoorlijk losgemaakt. Iedereen denkt er het zijne van. Zo zijn er veel Nederlanders die vermoeden dat mensen met gokproblemen alleen maar dieper in de nesten komen. Er is namelijk niet of nauwelijks controle op online gokken, waardoor er bijvoorbeeld grote geldbedragen verspeeld kunnen worden. Bovendien kun je straks eigenlijk altijd en overal online gokken. Hierdoor is het aannemelijk dat het aantal gokverslaafden in ons land flink toeneemt. De overheid probeert dit te voorkomen met het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (CRUKS). Indien iemand in deze database staat, mag hij zowel online als offline nergens meer gokken. Het is echter maar de vraag in hoeverre CRUKS ook zijn vruchten afwerpt.

Buitenlandse bedrijven op de Nederlandse gokmarkt
Momenteel wordt gokken in ons land uitsluitend nog legaal aangeboden door Nederlandse partijen. Dit is met het legaliseren van online gokken niet langer het geval. Ook buitenlandse partijen kunnen namelijk een aanvraag voor een vergunning indienen bij de Kansspelautoriteit. Indien zij deze vergunning krijgen, mogen zij onder meer live roulette en het wedden op sportwedstrijden legaal aanbieden. De gokmarkt in Nederland wordt in dat geval dus behoorlijk divers. Dit houdt automatisch ook in dat er geld van de Nederlandse gokkers naar het buitenland gaat. Momenteel komt het geld van de Nederandse gokker die legaal gokt nog ten goede aan de Nederlandse staat.