Wat vindt u van uw nieuwe route in het openbaar vervoer?

Op 22 juli ging de Noord/Zuidlijn rijden. Tegelijk werd de grootste verandering in het openbaar vervoer sinds de afschaffing van de paardentram ingevoerd. Een flink aantal tram- en buslijnen werden veranderd.

In het westen van de stad (Nieuw-West en West) betekende dat het opheffen van tram 14. Eerder werd men hier al getroffen door het weghalen van bus 21 uit een hele woonwijk in Geuzenveld en het omleiden van tram 7 in De Baarsjes. Ook het verdwijnen van tram 12 maakt de verbinding tussen West en de rest van de stad voor veel mensen onhandiger. De nieuwe tram 19 maakt een mooie slinger door de stad, maar lijkt vooral voor toeristen te zijn bedacht.

De actiegroep Tram 14 mot Blijfe zag het met lede ogen, maar niet zonder inspanningen, aan. Dankzij de actiegroep kwam het Gemeente Vervoerbedrijf (GVB) eerder naar buiten met de grote aanstaande veranderingen en werd de politiek wakker geschud. En werd er al voor 22 juli veel los gemaakt onder de reizigers in heel Amsterdam, want ook in andere wijken ziet men een achteruitgang van bereikbaarheid plus daarbij meer overstapmomenten, meer reistijd en hogere reiskosten. De mensen die erop vooruitgaan, zijn er natuurlijk ook. Maar veel oog voor allen die benadeeld worden leken het GVB en voormalig VVD-verkeerswethouder Litjens niet te hebben.

De actiegroep, nu omgedoopt tot Tram 14 mot Trug, is inmiddels in gesprek met de nieuwe wethouder, PvdA-er Sharon Dijksma. Hier vindt men een luisterend oor, al zegt de politica dat ze niet kan toveren. Daar is begrip voor en alle hoop is nu op het luisteren en ingrijpen. In samenwerking met de PvdA in stadsdeel West is een online enquête gemaakt. Met de uitslag zal men een volgend gesprek met de wethouder aangaan. De vragenlijst is te vinden bovenaan de Facebookpagina www.facebook.com/tramlijn14 en op bit.ly/ov-amsterdam. Vult u ‘m in?