VVD’er Simon Willing gaat voor een nieuwe ronde

Volgende week verkiezingen 

Anja Maas

Amsterdam-Osdorp. Simon Willing is terug van weggeweest. Osdorp en omstreken kan hem weer op zijn brommertje, zoals hij zijn snorscooter zelf noemt, voorbij zien zoeven. Op weg naar een plek waar iets speelt, op weg naar iemand met een klacht of probleem. “Ik wil zijn waar iets gebeurt. Of gebeuren moet. Daar ben je volksvertegenwoordiger voor, is nog steeds mijn motto. Dat was het geval tot 2006, toen ik als politicus vertrok. Maar nu kom ik terug, en wat mij betreft wordt het allemaal weer zo. Ik ga als raadslid voor de mensen, niet voor 100%, voor 200%”

 

Simon Willing rijdt weer op zijn brommertje door de stad. Hij is terug van weggeweest! (foto Jaap Wals)

Simon Willing -10e op de kieslijst van de VVD – is in de Osdorpse politiek geen onbekende. Van 1980 tot 2006 vertegenwoordigde hij zijn partij in het stadsdeel: als raadslid, als wethouder en de laatste 8 jaar als stadsdeelraadvoorzitter. Hij stond bekend als iemand waar niemand omheen kon. In 2006, tijdens een roemruchte raadvergadering, had hij er genoeg van. Hij zei het vertrouwen in de deelraad op en vertrok. “Simon zegt gedag, maar…… hij komt weer terug…” beloofde hij. Maar die terugkeer moest even op zich laten wachten.  “Mijn vrouw Wil kreeg een hersenbloeding en had verzorging nodig”, vertelt hij. “Ik heb die taak op mij genomen. Tot haar dood in juli vorig jaar was ik haar mantelzorger. Een moeilijke tijd, daar wind ik geen doekjes om. Maar voor mij ook een leerzame tijd. Ik maakte in de praktijk kennis met wat er gebeurt als je afhankelijk wordt van de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning). Alle mensen die bij de uitvoering betrokken zijn, hebben hun eigen winkeltje met regels. Niemand kijkt daarover heen. Regels hier, regels daar, waar is het belang van de patiënt? Knopen doorhakken? Vergeet het maar, de  wachttijden zijn een ramp. Heb je een andere rolstoel nodig dan standaard……kan hoor,  je aanvraag gaat het traject in. Maar het duurt weken, soms maanden, voordat je krijgt wat je nodig hebt. En als er dan eindelijk positief beslist wordt, is of de situatie van de patiënt gewijzigd, of hij of zij is soms al overleden.”

Zijn mantelzorgerperiode heeft hem genoeg ervaringsmomenten opgeleverd om te weten: als ik gekozen word, staat bovenaan mijn doe-lijst: weg met de bureaucratische rompslomp van de WMO. Problemen signaleren? Oplossen! Dat heb ik altijd als politicus gedaan. En dat ga ik, als ik gekozen word, weer doen.”

 

Mocht er na 21 maart een stoel in de Stopera voor hem klaar staan, dan is bovenstaande niet het enige, waarvoor hij zich sterk wil maken. Simon Willing was in zijn politieke periode de motor van de stadsvernieuwing. Vriend en vijand zal toegegeven dat hij Osdorp met de nieuwbouw prominent op de kaart heeft gezet. Kijkend naar zijn verkiezingskansen zegt hij eerlijk: “Ik ben nummer 10 op de lijst, dus ik zal het moeten hebben van voorkeurstemmen. Maar ik heb er vertrouwen in, dat de mensen goede herinneringen aan mij hebben. En dat ze dat in het stemhokje best willen laten zien. Ik ben Amsterdammer in hart en nieren, geboren in de Jordaan, ik heb de hele ontwikkeling van de tuinsteden meegemaakt. Ik ben een rasechte liberaal, niet links, niet rechts, ik kijk alleen naar wat van belang is voor de mensen. Ik ben altijd een heel toegankelijk politicus geweest. Ik heb een spreekuur ingesteld, de mensen konden me altijd aanspreken. Ze konden zelfs bij me aanbellen. En dat deden ze ook. Ik breng veel ervaring mee, zeker als het om bouwprojecten gaat. Daar zou heel Amsterdam van kunnen profiteren. Ik heb, toen ik wegging, beloofd: Ik kom terug. De ambitie is nooit weggeweest, maar pas nu ik geen mantelzorger meer ben, kan ik zeggen: mijn energie is ook weer terug. En dat kan iedereen, als ze mij zien rondrijden op mijn brommertje, zien.”