VVD Nieuw-West hekelt ‘Sinterklaaswijzigingsvoorstel’ op begroting

Sinterklaas kwam vroeg dit jaar. Hiertoe aangezet door nota bene het CDA, waren bijna alle partijen van de raad er als de kippen bij om ook een cadeautje uit te delen. Zonder degelijke financiële onderbouwing werd geld uitgetrokken voor o.a. de bouwspeelplaats ’t Landje, de braakliggende terreinen en de molen van Sloten. Hoeveel nu waaraan uitgegeven mag worden of wat men er mee wil bereiken blijft onduidelijk. Michèl Tromp (VVD): “Hoewel de VVD veel zaken waar geld heen gaat een warm hart toedraagt, vinden wij het vreemd om zonder onderbouwing een blanco cheque uit het spaarvarken, de algemene reserve, af te geven.”

 

Toen begin november de begroting 2014 voor het eerst werd besproken, stelde het CDA voor om alle ‘losse eindjes’ af te hechten en het stadsdeel goed achter te laten voor de opvolgers. Een nobel streven, zo vond vrijwel de raad unaniem.

In twee weken tijd werd een wijzigingsvoorstel op de begroting in elkaar getimmerd door de partijen PvdA, D66, GroenLinks, CDA en zelfs de normaal zo kritische SP om te investeren in: de bruikbaarheid van parken, kwaliteit van de stadsstraten, de braakliggende terreinen, de bestrijding van kindarmoede, de molen van Sloten, onderhoud van de gebouwen van bouwspeelplaats ’t Landje, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en crisisopvang voor jongeren. Het voorstel sprak niet over hoeveel geld er per doel besteed moest worden of wat daarmee moest worden bereikt. De wethouders van het stadsdeel kregen de opdracht om naar goeddunken met geld te strooien, zolang de reserves maar niet onder een bepaald minimum zouden komen.

De VVD deed aan deze Sinterklaaspraktijken niet mee. Michèl Tromp, fractievoorzitter van de VVD: “Dit is echt een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. Als raad hoor je natuurlijk eerst doelen te stellen en daarbij aan te geven hoeveel je er voor over hebt. Alleen dan kun je ook achteraf controleren of je doelen gehaald zijn en het geld juist besteed is. Voor sommige partijen lijkt het belangrijker om te scoren bij hun achterban dan om goed te besturen. De PvdA gaf aan dat men liever nu het geld uitgeeft, omdat men vreest dat de financiële reserves van het stadsdeel in het nieuwe bestuurlijk stelsel vervallen aan de centrale stad. Blijkbaar is dat belangrijker dan op een transparante en controleerbare manier te begroten. De VVD draagt veel van de doelen waar geld heen gaat, een warm hart toe. Als de bedragen goed omschreven waren en er was duidelijk aangegeven waar men naar toe had willen werken, dan had de VVD dit waarschijnlijk wel willen ondersteunen, maar lukraak het spaarvarken uitknijpen en uitgeven is onverantwoord.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.