VVD laat HAP net achter zich

Raadverkiezingen 2018:

Anja Maas

Haarlemmermeer. Bij het verschijnen van deze krant is het al lang geen nieuws meer: de VVD blijft de komende vier jaar in onze polder de grootste partij. De liberalen hielden bij de verkiezingen van 21 november hun 7 zetels, maar voelen wel de hete adem in de nek van de HAP, die na het tellen van de stemmen ook op 7 bleek te komen.

De lokale Haarlemmermeerse Actieve Politiek deed het dit keer bijzonder goed. Nadat ook in 2014 een mooi resultaat was geboekt – de partij verdubbelde toen het aantal zetels – schoof de ploeg van Marjolein Steffens heel dicht in de richting van de VVD. De vraag lijkt gewettigd, welke partij nu het voortouw zou moeten nemen bij de coalitie-onderhandelingen. De VVD staat getalsmatig op 1 en heeft er dus officieel recht op, maar de HAP zit zo dichtbij, dat je je zou kunnen afvragen of die partij het nu eens zou moeten doen. Of misschien zelfs wel samen. Dat laatste is dan ook meteen heel eigentijds, want het delen van taken en banen is steeds meer de norm. Waarom dus niet in de politiek?

Het ziet er echter naar uit dat dit niet gaat gebeuren. De VVD gaat de lokale formatie leiden, die moet leiden tot de vorming van een nieuw college. De HAP zal zeker meedoen. Maar wie worden de andere coalitiepartners?

In ieder geval niet D66. Deze partij werd gehalveerd en staat nu nog op maar 3 zetels. De PvdA verloor ook, komt eveneens op 3 zetels, dus ook geen voor de hand liggende kandidaat. Blijft over het CDA, dat zich mooi handhaafde met 5 zetels en een programma heeft, dat wel in dat van VVD en HAP kan worden ‘ingepolderd’. Getalsmatig is Forza ook een optie. Paul Meijer en de zijnen staan ook op 5 zetels en hebben dus een zelfde inbreng als het CDA. Alleen zijn zij ‘van de harde lijn’, en dan wordt het moeilijk polderen.  Wie een sommetje maakt, zal ontdekken dat VVD, HAP en CDA en/of Forza samen net te weinig zetels hebben voor een werkbare meerderheid. Op zoek dus naar aanvulling en welke partij zou daar voor in aanmerking komen? Groen Links is ook winnaar – een zetel erbij – maar hun Schipholstandpunt wijkt teveel af van de andere partijen.

Wie dan? Als de 3 zetels van of D66 of  PvdA niet kunnen worden opgeteld, komen de kleintjes in beeld: CU/SGP (2 zetels), Eén Haarlemmermeer (1 zetel), SRH (1 zetel), en nieuwkomer Gezond Haarlemmermeer (1) zetel. Laatstgenoemde kan niet, wegens gebrek aan enige lokale bestuurlijke ervaring. En het zeteltal van de rest lijkt ook onvoldoende voor een zinvolle aanvulling. Een creatieve opdracht dus voor VVD’s eerste man Jurgen Nobel, die na de uitslag aankondigde graag snel aan de slag te willen. Wordt vervolgd!