VVD Amsterdam wil einde aan gesubsidieerde snoepreisjes

VVD Amsterdam is het zat dat gemeenschapsgeld aan onzinprojecten wordt verspild. Zeker in tijden van crisis en bezuinigingen is het van groot belang dat elke euro nuttig en weldoordacht wordt besteed. Zo blijkt dat in stadsdeel Nieuw-West geld van de belastingbetaler is gebruikt om een reisje voor buurtbewoners naar de Efteling te bekostigen. De VVD in de centrale stad en in Nieuw-West trekken samen op om dergelijk subsidiemisbruik uit te bannen.

Gemeenteraadslid Daniel van der Ree: “Dit is het zoveelste voorbeeld-van-hoe-het-niet- moet. Snoepreisjes op  kosten van de belastingbetaler moeten voor eens en voor altijd verleden tijd zijn.” Het geld, bedoeld om de leefbaarheid in de buurt te vergroten, wilde men aanvankelijk gebruiken om een gesubsidieerde reis naar Disneyland Parijs mee te bekostigen. Toen men het budget voor Disneyland niet rond kreeg besloot men om met een bus vol buurtbewoners naar de Efteling te gaan.

Een regiegroep bestaande uit buurtbewoners, verbonden aan Welzijnsorganisatie Combiwel ‘Huis van de Wijk’ Blomwijckerpad, beslist over verdeling van de subsidie. Twee leden van de regiegroep namen zelf deel aan het reisje en de VVD ontving sterke signalen dat ook familie van regiegroep-leden deel van het gezelschap uitmaakte. “De rol van de regiegroep, de buurtbewoners die de subsidies toekennen, moet transparant zijn”, aldus Van der Ree.

Ook deelraadslid Frans Slats in Nieuw-West is niet te spreken over het pretparkbezoek: “Het woud aan subsidies is ook de VVD in Nieuw-West al jaren een doorn in het oog. Daarom zullen wij hierover vragen gaan stellen aan het stadsdeelbestuur.”

Drie maanden geleden stelde raadslid Van der Ree al vragen over een vergelijkbaar subsidiedebacle in de wijk Holendrecht waarbij ook al onduidelijkheid bestond over het verstrekken van subsidies aan familie van leden van de regiegroep. Daarnaast dienden de VVD raadsleden Van der Ree en Toonk reeds in 2011 een motie in waarin ze het college opriepen geen subsidies meer aan pretparkbezoeken en dergelijke uitjes te verstrekken. Deze motie werd alleen gesteund door VVD en CDA.

Daniel van der Ree zal tijdens de commissievergadering van woensdag 18 september opheldering vragen aan Wethouder Ossel (PvdA) van wijken en wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.