Vrijdag 15 t/m zondag 17 juli Daar is ie weer: Buurtcamping Sloterpark!

Weer wordt het Sloterpark omgetoverd tot een camping met alle bijbehorende ingrediënten. Tenten, barbecue, natuurbeleving, fikkie stoken, spelletjes, sport, kampvuur, mobiele toiletten… Drie dagen lang wordt een stukje park bij de Natureluur bevolkt door haar eigen buitenlui.

Door Shirley Brandeis

De wc-rol in het logo is een knipoog naar het echte kamperen. Want echt kamperen wordt het; de toiletten staan op het terrein, de wc-rol kan onder de arm mee. “Kamperen is ontzettend gezellig. Het is de perfecte manier om andere buurtbewoners te leren kennen. Bij een dichte deur in je straat bel je niet zomaar aan. Een camping is zoveel laagdrempeliger.” Aan het woord is  Vincent Jacobs, een van de organisatoren van de succesvolle (doch zeer stormachtige en daardoor deels afgelaste) eerste editie in 2015. De kans op weer een ‘ergste zomerstorm sinds vijftig jaar’, zoals de beruchte 25e juli de geschiedenisboeken in is gegaan, is klein. De vierkoppige organisatie gaat er dan ook weer vol goede moed tegenaan. Samen met een team van vrijwilligers, waaronder buurtbewoners en – voor de veiligheid – de jongeren van Connected. Esther Tienstra (organisatie) glimlacht bij de herinnering aan deze jongens, vorig jaar. “Opeens stonden ze voor ons. Hallo, wij zijn Khalid en Khalid, door ons komt alles goed! En dat was zo.”

siteBuurtcamping-Sloterpark

Gezelligheid op de buurtcamping van 2015 (foto uit eigen archief)

Rond het kampvuur
Op de meer beschutte locatie bij natuurspeeltuin de Natureluur is meer ruimte (voor minstens tachtig tenten) en meer gelegenheid tot echte kampeeractiviteiten. Zoals slackline lopen, vlot varen, een natuurwandeling (georganiseerd door de Vrienden van de Sloterplas) maken, de barbecue op vrijdag, de bonte avond op zaterdag, in de ochtend yogales en de zondagse bingo. Vincent: “Met z’n allen rond het kampvuur is voor mij het mooiste moment. Normaal doe je dat niet met buurtgenoten. En ook mooi: al snel voel je je een hechte gemeenschap met elkaar.” En zo worden er meer unieke momenten gecreëerd. Buurtbewoner/schrijver Hugo Hoes (sinds kort stadsdeeldichter van Nieuw-West) komt langs om voor te lezen, Dilek Kalkan komt T-shirts maken en door Dirk wordt een buurtbar gemozaïekt van (de afgelopen tijd gespaarde) dopjes.

Opladen
Een magisch thema krijgt de buurtcamping dit jaar, al wil de organisatie verder nog niets verklappen, behalve een foto van honderden zelfgemaakte vlinders op Facebook. Ook nieuw is de oprichting van de stichting Reload the City, waar de buurtcamping Sloterpark voortaan onder valt. Esther: “We willen Nieuw-West reloaden, opladen dus. Van onderaf, vanuit de bewoners. Met onze stichting als brug tussen bewoners met goede ideeën en de overheid. Ter bevordering van de laagdrempeligheid.”

Tante Leen
De drempel voor aanschuiven bij de buurtcamping is al laag.  Wie een tent wil opzetten (en in postcodegebied 1060 tot en met 1069 woont), reserveert via debuurtcamping.nl een plekje. Eten regel jezelf en wordt gedeeld. Stadspashouders krijgen een voordeliger prijsje voor de kampeerplek. Toiletten en douches als ook een ‘tante Leen’, waar je kampeerspullen kunt lenen, worden geregeld. Wie nog een talent wil delen of extra de handen uit de mouwen wil steken als vrijwilliger, is ook nog welkom! En zon, heel veel zon, en een zuchtje wind.

De Buurtcamping Sloterpark is mede mogelijk gemaakt door de Buurtgelden van Geuzenveld en Slotermeer. Aanvang: vrijdag 15 juli om 15 uur. Aanmelden kan via www.buurtcamping.nl. Kosten: € 15,- per tent en per persoon, met Stadspas €2,50. Kinderen tot 12 jaar gratis. Zie voor het laatste, leukste nieuws op Facebook ‘De Buurtcamping Sloterpark’.