Vraag het de Notaris

In deze rubriek willen wij de lezers de gelegenheid geven tot het stellen van vragen op het gebied van het familierecht.

Ze zullen anoniem in deze rubriek worden beantwoord.

Stel uw vragen schriftelijk aan Notaris Mr  Peggy E.M. Dukkers , Willebroekstraat 62, 1066 WE Amsterdam Nieuw Sloten), met vermelding: “Westerpost”.

Notaris Peggy Dukkers

Wij wonen al 10 jaar samen en hebben een kind. Wij willen eindelijk wat gaan regelen. Is een samenlevingsovereenkomst iets voor ons?

Over de samenlevingsovereenkomst (SLO) bestaan veel misverstanden. Men denkt daardoor een beetje getrouwd te zijn. Dat is een misverstand. Ieder houdt zijn eigen vermogen.

Met een samenlevingsovereenkomst leg je bij de notaris onder andere vast dat je samen de kosten van de huishouding zult dragen. Ook spreek je af dat de inboedel van jullie samen is. De belangrijkste afspraak is de overeenkomt dat alles wat van jullie samen blijkt te zijn bij het overlijden van een van jullie zal verblijven bij de langstlevende. Dit is het verblijvingsbeding. Gezamenlijke bankrekeningen, gezamenlijk huis (en hypotheek) en inboedel worden dan eigendom van de gene die de ander overleeft. Met deze afspraken, die vooral voor tijdens jullie leven worden gemaakt, spreek je ook iets af dat gevolgen heeft na je overlijden. Dit heeft gevolgen voor jullie kind.

In het erfrecht hebben kinderen een speciale positie. Zij kunnen een beroep doen op hun erfdeel en legitieme portie. Uw kind is op dit moment de enige erfgenaam van ieder van u. U wordt NIET elkaars erfgenaam met het opmaken van de SLO. Uw kind erft het privé vermogen van zijn overleden ouder.

Door het verblijvingsbeding verdwijnen grote delen van het vermogen van de ouder uit zijn nalatenschap naar de andere ouder. Uw kind kan deze zaken opeisen bij de langstlevende ouder. De kantonrechter zal hem daarin steunen als het kind minderjarig is. Stel dat de woning van u samen was, en deze verblijft door de SLO bij de langstlevende. Uw kind doet een beroep op zijn erfdeel: de helft van het huis. De kantonrechter zal dan zekerheid eisen voor het veiligstellen van het erfdeel van het kind. Daardoor zal de langstlevende, zolang het kind minderjarig is, moeten overleggen met de kantonrechter bijvoorbeeld als hij/zij wil gaan verhuizen. Natuurlijk kan er naast de SLO ook door iedere ouder een testament worden gemaakt. In testamenten valt het een en ander te regelen. Maar nooit zo goed als de wet het al heeft geregeld. Bovendien brengt het opmaken van de akten brengt kosten met zich.

 

Huwelijk of Geregistreerd Partnerschap

Verstandiger is het te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan.

Deze worden allebei op het stadhuis of stadsdeelkantoor gesloten. Hierdoor gaan wettelijke bepalingen voor u gelden. Het erfrecht voor echtgenoten/partners met kinderen is de Wettelijke Verdeling: De langstlevende ouder erft het gehele vermogen en kinderen moeten wachten op hun erfdeel totdat de langstlevende echtgenoot/partner is overleden. Door Huwelijk  en Geregistreerd Partnerschap ontstaat een gemeenschap van goederen. Dat kan worden voorkomen door tevoren bij de notaris voorwaarden op te maken: Huwelijksvoorwaarden of Partnerschapsvoorwaarden om uw vermogens gescheiden te houden.

juli 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.