Vraag het de notaris

Peggy E.M. Dukkers, notaris

Peggy E.M. Dukkers, notaris

In deze rubriek willen wij de lezers de gelegenheid geven tot het stellen van vragen op het gebied van het familierecht.

Ze zullen anoniem in deze rubriek worden beantwoord.

Stel uw vragen schriftelijk aan Notaris Mr  Peggy E.M. Dukkers, Willebroekstraat 62, 1066 WE Amsterdam (Nieuw Sloten), met vermelding: “Westerpost”.

Mijn tante wil mij per testament tot enig erfgenaam benoemen. Waarom wil de notaris geen afspraak met mij maken?

Testamenten zijn geheime documenten die een persoon samen met de notaris maakt.

Dat moet uiterst zorgvuldig gebeuren. Allereerst heeft de notaris een gesprek onder vier ogen met de testateur, dat is de persoon die het testament maakt, uw tante dus. Bij dat gesprek mag niemand aanwezig zijn. Dus u ook niet. Ook al zou tante het wel goed vinden. De notaris moet namelijk een aantal dingen constateren. Zoals: Wat wil tante precies regelen? Kan zij het goed uitleggen? Begrijpt ze goed wat ze doet? Is ze nog helder van geest? Als er maar een beetje twijfel is mag een notaris geen testament opmaken. Ook moet worden uitgesloten dat de testateur onder druk is gezet of wordt beïnvloed. Dat gaat het beste als er niemand anders bij het gesprek aanwezig is. De notaris heeft ook het liefst dat tante ZELF het initiatief neemt tot het maken van een testament. Ze moet dus zelf bellen voor het maken van de afspraak.

Mijn vader is overleden. Ik heb zijn testament gevonden. Ik ben zijn enige erfgenaam. Wat moet er nu gebeuren?

U moet een afspraak maken met een notaris.

Na een overlijden moet een notaris vaststellen wie de erfgenamen zijn van iemand die is overleden. Allereerst gaat de notaris na in het Centraal Testamenten Register (CTR) of het gevonden afschrift van het testament inderdaad het laatste is dat de overledene heeft gemaakt. In het CTR kan worden nagegaan wie een testament heeft gemaakt en bij welke notaris de originele akte in de kluis wordt bewaard. Als een notaris met pensioen is gegaan wordt er altijd een opvolger benoemd, die de akten van zijn voorganger bewaart. Als het door u gevonden testament inderdaad het laatste is en u de nalatenschap aanvaardt, maakt de notaris een Verklaring van Erfrecht. Dit is een document waarin staat dat vader is overleden en dat hij u in zijn laatste testament als zijn enige erfgenaam heeft benoemd. Er blijkt uit dat u de nalatenschap heeft aanvaard.

Met de Verklaring van Erfrecht kunt u bij banken en verzekeringsmaatschappijen aantonen dat u de enige gerechtigde bent in de nalatenschap van uw vader.

maart 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.