Vraag het de notaris

In deze rubriek willen wij de lezers de gelegenheid geven tot het stellen van vragen op het gebied van het familierecht.

Ze zullen anoniem in deze rubriek worden beantwoord.

Stel uw vragen schriftelijk aan Notaris Mr  Peggy E.M. Dukkers , Willebroekstraat 62,  1066 WE Amsterdam (Nieuw Sloten), met vermelding: “Westerpost”.

Peggy E.M. Dukkers, notaris

Peggy E.M. Dukkers, notaris

Mijn oom is overleden. Hij heeft een testament gemaakt bij een notaris in Groningen. Kan ik naar een Amsterdamse notaris om inzage in het testament te krijgen?

U kunt bij elke notaris in Nederland terecht. Als u een notaris opdracht geeft tot het uitzoeken wie de erfgenamen zijn van een overleden persoon, zal de notaris voor u aan het werk gaan. U moet in ieder geval een akte van overlijden overleggen. De notaris gaat in het Centraal Testamenten Register (CTR) na of uw oom een testament heeft gemaakt. In het CTR staat vermeld wanneer en bij welke notaris het testament is opgemaakt. Bij die notaris wordt kopie van het testament opgevraagd. De notaris die u heeft aangesteld moet daarna heel voorzichtig handelen. De inhoud van het opgevraagde testament is namelijk alleen maar beschikbaar voor de personen en/of goede doelen die als erfgenaam in het testament staan vermeld. Komt uw naam niet als erfgenaam voor in het testament van uw oom, heeft u GEEN recht om het testament te lezen. Testamenten worden uitsluitend gemaakt voor de daarin tot erfgenaam benoemde mensen en organisaties. Voor anderen, zelfs familieleden, blijft de inhoud geheim!

Ik heb in 1980 volmacht gekregen van mijn schoonzuster om haar zaken te regelen. Ik ben zelf niet meer zo goed. Kan ik mijn zoon de zaken van mijn schoonzuster laten regelen?

Dat kan alleen als uw schoonzuster een nieuwe volmacht geeft, nu aan uw zoon. Als uw schoonzuster nog helder van geest is kan zij bij de notaris een nieuwe volmacht laten opmaken, waarin ze uw zoon benoemt om haar zaken te regelen. Als uw schoonzuster geestelijk niet meer goed is en zij haar wil niet meer kan bepalen, kan de rechter het zogenoemde meerderjarigen bewind uitspreken. De rechter verklaart daarbij dat het huidige en toekomstige vermogen (bezittingen en schulden) van uw schoonzuster onder bewind komt. Er wordt een bewindvoerder benoemd. Bewind kan worden aangevraagd door een familielid of belanghebbende met een formulier dat u kunt downloaden van de website van de rijksoverheid. U kunt zelf een voorstel doen wie bewindvoerder moet worden. Bij de aanvraag worden meestal doktersverklaringen gevoegd. De rechter kan bij uw schoonzuster op bezoek gaan om haar te horen. De benoemde bewindvoerder beheert voortaan het vermogen.

Is het meerderjarigen bewind te voorkomen?

Door zelf tijdig in een notariële akte volmacht te geven, aan een u vertrouwd persoon, ook voor de situatie dat u zelf niet meer helder van geest zult zijn, wordt voorkomen dat de rechter een bewind moet uitspreken. Ik doel hier op het LEVENSTESTAMENT. Dit is een combinatie van het vastleggen van een volmacht en uw wensen hoe financieel en medisch voor u moet worden gehandeld in de situatie dat u zelf tijdelijk of blijvend daartoe niet in staat bent.

december  2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.