Vraag het de notaris

In deze rubriek willen wij de lezers de gelegenheid geven tot het stellen van vragen op het gebied van het familierecht.

Peggy E.M. Dukkers, notaris

Peggy E.M. Dukkers, notaris

Ze zullen anoniem in deze rubriek worden beantwoord. Stel uw vragen schriftelijk aan Notaris Mr  Peggy E.M. Dukkers , Willebroekstraat 62, 1066 WE Amsterdam (Nieuw Sloten),met vermelding: “Westerpost”.

Nadat de nalatenschap van mijn broer was afgewikkeld bleek er nog een polis van levensverzekering te zijn. De verzekerings-maatschappij vroeg om een Verklaring van Erfrecht (VVE). Wat is dat?

In het algemeen heeft u bij het afwikkelen van een nalatenschap altijd een Verklaring van Erfrecht (VVE) nodig. Het is een document dat de notaris opmaakt. Er blijkt uit wie de erfgenamen zijn, of en hoe zij hebben aanvaard en wie namens de erfgenamen volmacht heeft gekregen om de afwikkeling van de nalatenschap te verzorgen. Eerst moeten dingen worden uitgezocht: Had de overledene een testament? Zo ja, dan zijn daarin de erfgenamen benoemd. Als er geen testament is, zoekt de notaris uit wie de erfgenamen volgens de wet zijn. De erfgenamen moeten worden benaderd. Willen zij wel erfgenaam zijn? Een erfgenaam heeft namelijk een keuze uit 3 mogelijkheden: 1.aanvaarden 2.verwerpen of 3.beneficiair aanvaarden. Als je aanvaardt, ben je ook voor jouw erfdeel verantwoordelijk voor eventuele schulden, zelfs als de nalatenschap uit meer schulden dan bezittingen bestaat. Bij verwerpen krijg je niets, maar je bent ook niet verantwoordelijk voor eventuele schulden van de nalatenschap. Als je beneficiair aanvaardt, moet je de nalatenschap wel gaan afwikkelen, maar je wordt zelf niet aansprakelijk, als er meer schulden dan bezittingen zijn. Voor Verwerpen en Beneficiair Aanvaarden moeten akten worden opgemaakt bij de Rechtbank; de notaris kan u er mee helpen.

Als er meer dan één erfgenaam is, wordt meestal volmacht gegeven aan één van hen, zodat die ene persoon mede namens de anderen de nalatenschap kan afwikkelen.

Soms vragen banken niet om een VVE omdat het saldo van de rekening laag is. Maar de meeste verzekeringsmaatschappijen willen door de VVE kunnen zien wie er recht heeft op de uitkering. Dan weten ze dat ze aan de juiste persoon gaan uitbetalen.

Mijn nicht heeft een ongeluk gekregen. Hoe kunnen we haar zaken regelen?

Als zij daartoe nog in staat is kan zij via de notaris bij akte volmacht aan u geven.

We zijn allemaal maar mensen van de dag. Zolang we gezond zijn kunnen we zelf onze zaken regelen. Maar zodra je in het ziekenhuis terecht komt wordt het al moeilijker.

Dat is waarschijnlijk de reden dat mensen in de Verenigde Staten al op jongere leeftijd op grote schaal officieel volmacht geven aan een vertrouwd persoon, om in geval van nood namens hen de zaken te kunnen regelen. In Nederland bestaat sedert een paar jaar de mogelijkheid om in een akte bij de notaris een uitgebreide volmacht te geven voor financiële en medische zaken, voor het geval je daartoe zelf niet in staat bent. De gevolmachtigde kan dan uw zaken doen in Nederland als u bijvoorbeeld vanwege een auto-ongeluk langer in het buitenland bleef dan u van plan was. De gevolmachtigde kan dan over uw bankrekening beschikken en de lopende zaken regelen. Het is wel van belang om de volmacht aan een vertrouwd persoon te geven.

 

november  2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.