Vraag het de notaris

In deze rubriek willen wij de lezers de gelegenheid geven tot het stellen van vragen op het gebied van het familierecht.

Ze zullen anoniem in deze rubriek worden beantwoord.

Stel uw vragen schriftelijk aan Notaris Mr  Peggy E.M. Dukkers ,

Willebroekstraat 62,  1066 WE Amsterdam (Nieuw Sloten),

met vermelding: “Westerpost”.

Peggy E.M. Dukkers, notaris

Peggy E.M. Dukkers, notaris

Mijn moeder heeft mijn zus en mij een schenking gedaan. Onze derde zuster, Anja, kreeg niets. Anja is ook onterfd door mijn moeder. Als moeder overlijdt welke rechten heeft Anja dan?

Als moeder in een testament Anja heeft onterfd, dan heeft zij geen recht op spullen uit de nalatenschap. Wel heeft Anja een zogenoemde legitieme portie. De legitieme portie is een vordering in geld die ze bij de andere erfgenamen kan opeisen. De portie is de helft van wat ze had gekregen als ze niet was onterfd. Bij 3 kinderen is dat 1/2e x 1/3e is 1/6e deel.

De waarde van het 1/6e deel wordt berekend over: de waarde van de nalatenschap op datum overlijden van moeder PLUS de schenkingen die moeder heeft gedaan. Een voorbeeld: stel moeder laat bij overlijden na een waarde van € 10.000,00 en de schenkingen waren samen € 80.000,00 dan is de zogenoemde legitimaire massa, de waarde waarover de legitieme portie van Anja wordt berekend: € 90.000,00,  1/6e daarvan is € 15.000,00. Anja kan in dit rekenvoorbeeld bij ieder van haar zusters € 7.500,00 opeisen. Eventueel teveel betaalde schenkbelasting door u en uw zuster kan bij de belastingdienst worden verrekend.

Anja moet wel zelf een beroep doen op haar legitieme portie, binnen 5 jaar nadat ze weet dat moeder is overleden.

Ik wil niet dat ik mijn spaargeld moet opmaken voor de kosten van het verzorgingshuis. Wat kan ik doen?

Als u in een verzorgingshuis zou komen, wordt de hoogte van uw eigen bijdrage berekend over het vermogen (bezittingen en schulden) dat u had TWEE JAAR voordat u in het tehuis kwam.

Door uw spaargeld tijdig weg te schenken telt het niet meer mee voor deze zogenoemde vermogenstoets.

Ik wil nu alvast iemand aanwijzen die medische beslissingen kan nemen als ik dement ben. Kan dat?

Ja dat kan. De notaris kan dit voor u vastleggen in een uitgebreide volmacht. U legt dan vast onder welke omstandigheden de gevolmachtigde voor u mag optreden.

Behalve medische beslissingen kunt u ook volmacht geven voor het waarnemen van financiële zaken. Deze zaken kunnen worden geregeld in een document dat wij LEVENSTESTAMENT noemen. Het geldt zolang u leeft. De volmacht eindigt bij uw overlijden.

Houdt u er wel rekening mee dat dit een onderwerp is dat de notaris met u ALLEEN, dus onder 4 ogen, wil bespreken. Er mag niemand anders bij zijn, ook niet de persoon die u de volmacht wilt geven.

 

oktober  2013

  1 comment for “Vraag het de notaris

  1. Truus
    20/02/2016 at 13:47

    Mag ik ons huis verkopen als mijn partner niet meer wilsbekwaam is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.