Vraag het de notaris

In deze rubriek willen wij de lezers de gelegenheid geven tot het stellen van vragen op het gebied van het

familierecht. Ze zullen anoniem in deze rubriek worden beantwoord. Stel uw vragen schriftelijk aan

Notaris Mr  Peggy E.M. Dukkers , Willebroekstraat 62,  1066 WE Amsterdam (Nieuw Sloten), met vermelding: “Westerpost”.

Peggy E.M. Dukkers, notaris

Peggy E.M. Dukkers, notaris

Kan ik mijn testament veranderen in een levenstestament?

Neen, dat kan niet. Testament en Levenstestament zijn verschillende dingen.

Een testament is een uiterste wilsverklaring vastgelegd bij de notaris. In een testament regelt u wie uw spullen, (spaar)geld en eventuele schulden erft NA uw overlijden. Het wordt dus uitgevoerd nadat u bent overleden.

In een Levenstestament regelt u bij de notaris uw zaken voor de periode die voorafgaat aan uw overlijden. Het is een combinatie van een uitgebreide volmacht en het vastleggen van uw wensen over hoe u behandeld wilt worden als u ernstig ziek zou zijn geworden. Het gaat er om dat u zelf de regie houdt over uw zaken en over uw medische situatie door nu uw wensen daarover vast te leggen. In een levenstestament geeft u volmacht aan een persoon waar u veel vertrouwen in heeft. Deze persoon kan dan uw zaken regelen en medische beslissingen nemen precies zoals u het heeft vastgelegd.

Als u geen levenstestament maakt, zal de rechter – als u dement zou zijn geworden – iemand aanwijzen die uw zaken moet gaan regelen. U bent de regie daardoor kwijt.

Ik ben alleenstaand, heb geen kinderen en heb 12 neven/nichten. Ik wil aan ieder een gelijk deel van mijn spullen en geld nalaten. Is het nodig dat ik een testament maak?

Ja, voor dat geval moet u een testament maken. Volgens het wettelijk erfrecht erven neven en nichten als plaatsvervangers van hun vader of moeder die familie van u is.

Stel u heeft drie broers, Karel, Jan en Henk. Zij zijn overleden. Karel heeft twee (2) kinderen, Jan heeft zes (6) kinderen en Henk heeft vier (4) kinderen. U heeft 12 neven/nichten maar zij erven volgens de wet niet een gelijk deel. De kinderen van Karel erven ieder 1/2 x 1/3 is 1/6 deel. De kinderen van Jan erven ieder 1/6 x 1/3 is 1/18 deel en de kinderen van Henk erven ieder 1/4 x 1/3 is 1/12 deel. Dat komt omdat volgens de wet deze kinderen erven in de plaats van ieder van de 3 vaders. Als u wilt dat ieder 1/12 deel van uw nalatenschap erft moet u dat vastleggen bij de notaris in een testament. Zorgt u dat u alle gegevens van deze neven/nichten meebrengt? Alle officiële namen, adres met postcode, geboortedatum en geboorteplaats.

Mijn oom is dement, ik ben bewindvoerder over zijn vermogen. Ik heb zijn testament gevonden. Het is gemaakt in 2006. Ik wil het laten veranderen. Kan dat?

Neen, dat kunt u niet. Een testament kun je alleen zelf maken of veranderen. U kunt het dus niet namens uw oom doen, ook al voert u het bewind over zijn bezittingen en schulden.

Testamenten kunnen alleen gemaakt en veranderd worden door mensen die dat zelf willen. Uw oom zou het zelf met de notaris moeten regelen. Hij moet de notaris zelf kunnen vertellen wat hij wil veranderen. Als uw oom niet meer helder van geest is, is het maken van een testament niet mogelijk. Na zijn overlijden zal het testament uit 2006 worden uitgevoerd als via het Centraal Testamenten Register is gebleken dat dat zijn laatst gemaakte testament is.

september  2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.