Vraag het de notaris

In deze rubriek willen wij de lezers de gelegenheid geven tot het stellen van vragen op het gebied van het familierecht.Ze zullen anoniem in deze rubriek worden beantwoord. Stel uw vragen schriftelijk aan: notaris@dukkers.nl

Notaris Mr  Peggy E.M. Dukkers , Postbus 90291, 1006 BG Amsterdam, met vermelding: “Westerpost”.

Wij zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Mijn man heeft schulden gemaakt. Kunnen wij huwelijksvoorwaarden maken?

Ja dat kan, maar het is maar de vraag of u dat helpt.

Peggy E.M. Dukkers, notaris

Peggy E.M. Dukkers, notaris

Huwelijksvoorwaarden tijdens huwelijk gemaakt gelden uitsluitend voor de TOEKOMST. Als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen dan betekent dat, dat al uw bezittingen en al uw schulden van u samen zijn. Gaat het goed dan deelt u alles samen. Als er (veel) schulden zijn kunnen schuldeisers beslag leggen op alle goederen van de gemeenschap van goederen. Het doet er dus niet toe of het bijvoorbeeld bankrekeningen zijn op uw naam of op naam van uw man. U kunt bij de notaris huwelijksvoorwaarden maken waarin u uw vermogens gescheiden houdt. Deze afspraak geldt vanaf de dag dat de akte is getekend. U blijft allebei aansprakelijk voor de schulden die er al waren.

 

Wat is de procedure van huwelijksvoorwaarden tijdens huwelijk?

Allereerst moet er een overzicht worden gemaakt van de gemeenschap van goederen: Welke bankrekeningen zijn er; welke overige bezittingen: huis, hypotheekschuld, wat zijn de schulden. Als dit overzicht is gemaakt is duidelijk wat de waarde is van uw gemeenschap van goederen per een bepaalde datum. Ieder van u is gerechtigd tot de helft van de waarde. De notaris helpt u met het toedelen van de bezittingen en de schulden aan ieder van u. Dit wordt vastgelegd in een akte van VERDELING. Nadat de verdeling is gemaakt kan de akte van Huwelijksvoorwaarden worden gemaakt. De notaris adviseert u over de verschillende mogelijkheden die er zijn. De twee akten worden op dezelfde dag getekend. Vroeger moest de Rechtbank nog goedkeuring geven. Dat is afgeschaft. Zoals gezegd gelden de gescheiden vermogens pas vanaf de dag dat de beide akten zijn getekend. Voor de schulden die er waren blijft u allebei aansprakelijk.

Kan ik ook voorwaarden maken als ik een Geregistreerd Partnerschap ga sluiten?

Ja dat kan. We noemen ze PARTNERSCHAPSVOORWAARDEN. Door het sluiten van een Geregistreerd Partnerschap op het stadsdeelkantoor of stadhuis, ontstaat er tussen de partners een gemeenschap van goederen. Alle bezittingen en schulden van de partners vallen daar in. Ieder is gerechtigd tot de helft van de waarde. U kunt voorkomen dat een gemeenschap van goederen ontstaat door tevoren bij akte voorwaarden op te maken bij de notaris.

mei 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.