Voormalig dierenarts Louis Otto blijft wel ‘op stoom’

Afscheid als vrijwilliger na 41 jaar, maar….

Anja Maas

Halfweg. Na een jaar stilstand vanwege het afkeuren van de stoomdrum is het Stoomgemaal Halfweg weer in bedrijf. Op 24 mei gaf locoburgemeester Jurgen Nobel het officiële startsein voor een nieuw stoomseizoen. Het nog enige werkende schepradstoomgemaal ter wereld mocht op weg naar de toekomst .

Het gemaal aan de Haarlemmermeerstraat laat oude tijden herleven en dat dit lukt is te danken aan een grote groep vrijwilligers. Een van hen was ex-dierenarts Louis Otto, die onlangs na 41 jaar trouwe dienst zijn vrijwilligerstaken neerlegde. Uiteraard ging dit niet onopgemerkt voorbij. Louis Otto – hij is op weg naar zijn 87ste verjaardag –  werd in het zonnetje gezet en in de bloemetjes. Vaak kreeg hij in zijn vrijwilligersloopbaan te horen: “wat heeft een dierenarts nu met stoom?” En ook bij het interview met deze krant is dat een van de eerste vragen. Voor het antwoord gaat Louis Otto er in zijn woning in Halfweg even rustig voor zitten.

 

Naar Halfweg

“Ja, bij deze temperaturen – de hitte bereikte een nieuw record , red – is die vraag extra   toepasselijk. Om eerlijk te zijn: van huis uit had ik nooit veel met stoom. Pas toen ik hier kwam, raakte ik erbij betrokken. Het ging min of meer vanzelf. Ik ben geboren in Ouderkerk aan de Amstel. Van Halfweg wist ik niets, totdat ik er kwam wonen. Nou ja, niets? Met geschiedenis had ik geleerd dat dit dorpje is ontstaan in de 17e eeuw, op de plek waar de trekvaart tussen  Amsterdam en Haarlem moest worden onderbroken door een sluizencomplex. Dat betekende dat de reizigers moesten overstappen en waar mensen verschijnen, verschijnen voorzieningen: een logement, een kroeg, een stalhouderij. Zo ontstond Halfweg. Bij mijn eerste kennismaking trof ik een landelijke omgeving: vee, boerderijen. Dat was in 1959. Ik was bijna afgestudeerd als dierenarts en in die tijd deden wij alle dieren: van goudvis tot olifant. Nu is alles veel meer gespecialiseerd. Mijn vrouw Riek komt hier vandaan. Haar vader was ook dierenarts en had hier zijn praktijk. Hij vroeg of ik interesse had om hem op te volgen. Ik zei ja, en werd inwoner van Halfweg. De eerste 8 jaar was ik assistent in zijn praktijk, daarna was hij 8 jaar assistent bij ons. Uiteindelijk trok hij zich helemaal terug.”

 

Monument

Het Stoomgemaal Halfweg heette vroeger Gemaal Rijnland te Halfweg en werd tot 1977 nog gewoon gebruikt. Toen kwam er een modern, computergestuurd gemaal beschikbaar en Rijnland, dat wel af wilde van onderhoud en kosten, wilde slopen. Gelukkig was daar burgemeester Frank IJsselmuiden (Spaarndam-Haarlemmerliede), die zich met al zijn krachten inzette om verlies van dit historisch erfgoed te voorkomen. Hij verzamelde medestanders en richtte de Stichting Vrienden van het Stoomgemaal Halfweg op, die het als monument wilde behouden. Na 7 jaar procederen, tot de Hoge Raad aan toe, kon Rijnland geen kant meer op. De Stichting Vrienden mocht het gemaal kopen voor 1 gulden (45 eurocent). Maar er moest een voorlopige restauratie komen en er was geen geld. Door flink aan de weg te timmeren en de onstuitbare inzet van de vrijwilligers is het gelukt het gemaal weer op stoom te krijgen.

Vrijwilliger

Louis Otto: “Sinds 1978 ben ik bij het gemaal betrokken.  Frank IJsselmuiden vroeg mij als lid van het stichtingsbestuur en toen ik in 1994 stopte met mijn praktijk werd ik ook vrijwilliger in het veld. Niet als technicus, daarvoor mis ik de specifieke kennis, maar voor al het andere wat zich zoal voordeed. Baliediensten, bedienen tijdens recepties, een bruiloft, een bedrijfs- of themafeest.  Met veel plezier denk ik aan onze nostalgische avonden. Arie Molijn, een van onze eerste conservators, kon zorgen voor nostalgische kostuums. Die trokken wij dan enthousiast aan om de tijden van de stoker en de machinist te laten herleven.”

Louis Otto ontving een paar jaar geleden een koninklijke onderscheiding vanwege zijn grote verdiensten voor de lokale gemeenschap. “Ik heb zoveel verschillende dingen gedaan: president-kerkvoogd van de protestantse kerk, lid van de Rotary, bestuurslid bij de  Rabobank en het Groene Kruis, te veel om op te noemen.” Het stoomgemaal heeft een speciaal plekje in zijn hart.  “Na 41 jaar vond ik het echt tijd om plaats te maken voor jongeren. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dus de mensen zien me nog wel bij het gemaal terug. Eens op stoom, altijd op stoom.”

 

Het Stoomgemaal Halfweg nodigt bezoekers graag uit voor de eerstvolgende stoomdag: 11 augustus. Om 11.30 uur wordt de stoommachine gestart