Voor wie bouwt de stad?

Nieuw-West – Eén van de onderwerpen in het politieke debat op 28 februari in de Honingraat, in aanloop naar de verkiezingen voor de Stadsdeelcommissie en de Gemeenteraad (21 maart 2018), was “het woningtekort”.

CeesFisser@Westerpost.nl

Zo goed als Luuk Wieringa (Laat het van twee kanten komen) het politiek debat op 28 februari én de inloop met soep en hapjes geregeld had, zo moeilijk was het debat – onder leiding van niemand minder dan Wilfred Scholten – soms te volgen. De onderwerpen waaierden ver uiteen. Deelnemers aan het debat waren kandidaten voor de Stadsdeelcommissie Nieuw-West (SDC) en/of de Gemeenteraad van Amsterdam (GR): Moska Ghazizoi (SP voor Geuzenveld, Slotermeer en Sloterdijken in de SDC); Yassmine el Ksaihi (D66 in de GR); Sofyan Mbarki (PvdA in de GR); Mourad Taimounti (DENK in de GR); Simon Willing (VVD in de GR én voor Osdorp in de SDC).

Voor wie bouwt de stad?

De vraag was: moeten bewoners uit wijken waarin extra huizen gebouwd worden, voorrang krijgen ten opzichte van bewoners uit andere wijken? Taimounti die hierover in debat ging met Willing, vond de Amsterdamse 40-40-20-regel voor woningbouw te weinig concreet [= 40% sociale huur + 40% middeldure huur/koop + 20% dure huur/koop; CF]. “Want DENK wil kijken naar de doelgroepen waarvoor men bouwt; niet alleen hokjes voor studenten. DENK wil ook gezinnen behouden in Nieuw-West en dan heb je het over grote socialen woningen.” “DENK vindt dat kinderen van bewoners in een wijk, voorrang moeten krijgen als er woningen vrij komen.”

Willing, die fijntjes opmerkte dat Taimounti “ook in een huis woont dat ik gebouwd heb” [waarmee hij verwees naar de tijd waarin hij stadsdeelvoorzitter van Osdorp was en veel huizen liet bouwen; CF], zei “dat de VVD daar absoluut op tegen is”. “Kinderen moeten uitvliegen. […] Geef die kinderen de kans om te gaan wonen waar ze willen!”

Volgens Ghazizoi is het echte probleem van Amsterdam “niet of jongeren voorrang moeten krijgen in de wijk waarin ze wonen; het gaat volgens de SP er om dat er een tekort is aan betaalbare woningen. 51% van de Amsterdamse huishoudens komt in aanmerking voor sociale huurwoningen, terwijl in Amsterdam maar 44% van de woningen sociale huurwoningen zijn. Je moet dus dit soort woningen bijbouwen.”

“We moeten”, zei El Ksaihi, “niet de illusie hebben dat we voor iedereen kunnen bouwen. D66 vindt niet dat bewoners uit een stadsdeel voorrang in dat stadsdeel moeten hebben. De partij pleit vooral voor extra bouw van middeldure huurwoningen om de doorstroming te bevorderen. Maar D66 is niet anti sociale huurwoningen; die moeten vrijkomen voor mensen die er recht op hebben.”

Mbarki zei “dat een voorrang-beleid in de praktijk niet uit te voeren is, omdat bijvoorbeeld in Geuzenveld-Slotermeer veel woningen vrijkomen, maar in Osdorp niet. Dus een voorrang-beleid zou in Osdorp niet werken.” De PvdA viel D66 aan waar het gaat om bouwen voor middelhuur, omdat “door marktwerking de huur van middelhuur-woningen vaak doorschiet naar € 1800 p/maand”. Verder zou er geen enkele sociale huurwoning verkocht mogen worden!

Willing vond dat geboren Amsterdammers voorrang moeten krijgen op groepen die zich van buiten Amsterdam hier willen vestigen. De VVD is van mening dat er vrije sector woningen gebouwd moeten worden, omdat die het bouwen van sociale huurwoningen mogelijk maken. Dit zou te maken hebben met de grondprijzen.

Daarop zei Ghazizoi “Wij kiezen voor mensen in plaats van voor het grote geld. Het opkopen van appartementen voor verhuur aan ‘expats’ [= meestal hoogopgeleiden, die enige tijd voor een bedrijf in een ander land wonen, en voor wie vaak woonruimte geregeld wordt; CF] maakt de stad onbetaalbaar”. Om die reden zou er volgens de SP een maximum gesteld moeten worden aan de huurprijzen in de vrije sector.

Toen El Ksaihi vertelde dat haar grootouders gestopt zijn met het zoeken om te kunnen verhuizen van een grote eengezinswoning naar een kleinere woning en Mbarki zei dat het systeem van woningtoewijzing verbeterd moet worden, mengde uit de zaal Alina Sijthoff (kandidaat voor 50Plus in De Aker, Sloten en Nieuw Sloten voor de SDC) zich in het debat: “Dan moet je eerst de woningcorporaties aanspreken. In Nieuw Sloten [Ardennenlaan; CF] zijn flats speciaal als seniorenwoningen met lift en aanpassingen gebouwd. Die worden onttrokken aan de markt voor die doelgroep door zeer hoge huren. Want als iemand komt te overlijden, gaat er een luxe badkamer in en wordt de woning voor een hoge huur op de markt aangeboden. Is er binnen twee maanden geen nieuwe huurder uit de doelgroep is, dan mag de woning ook aan anderen (in de vrije sector) worden aangeboden en komen er tweeverdieners in. Zo worden hele flatgebouwen aan de markt voor de doelgroep ouderen onttrokken!”

Sijthoff kreeg uit de zaal bijval van Esther Tienstra-Jacobs (GROENLINKS voor Geuzenveld, Slotermeer en Sloterdijken in de SDC) die opmerkte “dat bewoners op dit moment geen enkele controle hebben over wat woningcorporaties met hun woning doen”. Zij vindt dat de politiek ook een rol moet spelen bij het (achterstallig) onderhoud van woningen van woningcorporaties. Vervolgens zei Tienstra nog, dat “de ellende met de corporaties is ontstaan in de jaren’90 toen zij, onder aanvoering van rechtse partijen, verzelfstandigd zijn [geprivatiseerd; CF]. De gemeente Amsterdam zou meer regie moeten krijgen over de woningcorporaties”. Daarna volgde andere onderwerpen, zoals ‘armoede’ en ‘gelijke kansen in het onderwijs’.