Vóór of tégen McDonald’s / La Place (3)

Hoorzitting in Huis van de Wijk

Uit de stadsdeelraad

 

Nieuw-Sloten – Op dinsdag 15 mei om 19.30 uur organiseert de stadsdeelraad een hoorzitting in het Huis van de Wijk Sloten / Nieuw Sloten (voorheen Activiteitencentrum België) over de vraag:

Bent u vóór of tégen de komst van twee restaurants, een McDonald’s en een La Place, langs de Anderlechtlaan bij Recreatiegebied De Oeverlanden? En waarom?

 

Cees Fisser (@CehabeeF)

 

Gevelaanzicht restaurants (Bron: Ruimtelijke onderbouwing)

Het dagelijks bestuur (DB) van Nieuw-West heeft de leden van de stadsdeelraad gevraagd om een zogeheten ‘Verklaring van geen bedenkingen’ (VvgB) af te geven voor de bouw van twee restaurants langs de Anderlechtlaan. Een dergelijke verklaring is nodig, omdat de bouw van restaurants in strijd is met het huidige bestemmingsplan.

 

Wat vindt u?

De stadsdeelraad is verdeeld en twijfelt of een VvgB afgegeven moet worden. De komst van de restaurants heeft vóór- en nadelen. Daarom willen de deelraadsleden graag de mening horen van omwonenden en andere belanghebbenden. Vandaar dat de deelraad op 15 mei een hoorzitting houdt. Deze meningspeiling vervangt de meespreek- en inspreek-mogelijkheid bij de behandeling van het onderwerp in de vergaderingen van de raadscommissie.

 

Vóór

Volgens de Ruimtelijke Onderbouwing stelt McDonald’s dat het bedrijf in Amsterdam Zuid en (Nieuw) West een restaurant mist met een afhaalfunctie voor (citaat): “de gebruikelijke klanten die vanuit hun werk of op weg naar de sportclub even langs McDonald’s willen om een broodje te nuttigen. […] De afhaalfunctie is essentieel, circa 40% van de producten wordt via de afhaalfunctie verkocht. Er is duidelijke behoefte aan een dergelijke functie, die met name wordt gebruikt door mensen die onderweg zijn. […] Beide restaurant zullen voor extra werkgelegenheid in het stadsdeel Nieuw-West zorgen. Het gaat hierbij met name om arbeidsplaatsen voor laaggeschoolde werknemers. In totaal worden circa 180 nieuwe banen gecreëerd. Het gaat hierbij veelal om part-time banen. Omgerekend naar het ‘full time equivalent’ (fte) bedraagt dat 70-80.”(einde citaat).

 

Tégen

Vanuit diverse kanten zijn bezwaren geuit tegen de komst van – met name – McDonald’s.

– Het restaurant voorziet in, zo werd als voordeel genoemd, een behoefte in onder andere Amsterdam (Nieuw) West. Dit betekent dus voor het omringende wegennet zoals de Sloterweg en de Laan van Vlaanderen een toename van het autoverkeer door de woonwijken Sloten en Nieuw Sloten.

– De Anderlechtlaan is dé verbindingsroute voor langzaam-verkeer zoals voetgangers en fietsers tussen Nieuw Sloten en Recreatiegebied De Oeverlanden. Al het autoverkeer naar en van de restaurants zal in beide gevallen het langzaam-verkeer op de Anderlechtlaan moeten kruisen. Voor ouders uit Nieuw Sloten die met hun kinderen te voet of met kinderfietsjes het recreatiegebied bezoeken, een extra handicap naast de reeds bestaande en met dubbele rijbanen uitgevoerde, op- en afritten van de A4.

– En bewoners van de (westtak van de) Laan van Vlaanderen vrezen dat de middenberm – net zoals tijdens de tijdelijk McDo – weer een permanente afvalbak wordt voor de McDrive-klanten die, na het consumeren van hun etenswaar of drankje, de verpakking achteloos over de linker schouder het autoraampje uitwerpen.

– Voor de politiek komt er mogelijk nog een argument bij. Is het in (Nieuw) West, met een groeiend aantal (jonge) mensen dat lijdt aan obesitas (overgewicht), wenselijk een extra fastfoodrestaurant te huisvesten?!

 

Uw stem telt

Kortom: Woont u in Nieuw Sloten, Park Haagseweg, Nieuw-en-Meer, of het (oude) dorp Sloten, en hebt u een duidelijk standpunt vóór of tégen de komst van twee restaurants bij Recreatiegebied De Oeverlanden? Kom dan dinsdagavond 15 mei om 19.30 uur naar Huis van de Wijk Sloten/Nieuw Sloten (Hageland 117-119) en laat uw mening horen!

 

Zie ook McDonald’s ja of nee

 

  3 comments for “Vóór of tégen McDonald’s / La Place (3)

 1. 10/05/2012 at 06:51

  Het is een schande dat één van de laatste stukjes “Oud Land” hier in de buurt nu verkwanseld dreigt te worden.
  Vestiging van de vorige Mc Donald was illegaal, de afspraak was dat het asfalt weer natuur zou worden!
  Hoe zit het met de geloofwaardigheid van de Stadsdeelraad?
  Wees trots op Oeverlanden en de randjes er omheen. Laat natuur weer natuur worden en zijn. Een dergelijke vestiging op die plek tast op een impertinente wijze de hele landelijke sfeer aan. Niet doen!

 2. bob
  20/05/2012 at 16:05

  beste anja,

  nadat de mcdonalds weg was heeft de gemeente zelf een p&r ruimte geexploiteerd op de zelfde ruimte ,tevens is er een elektra gebouw neergezet waarvoor helemaal geen inspraak is geweest.

  gewoon lekker wel doen, vindt het wel opmerkelijk dat bij de inspraakavond ik allemaal mensen zag die tegen waren maar die ik wel altijd bij dezelfde mcdonalds heb zien eten ???

 3. ger
  07/06/2012 at 20:05

  de mac in sloten is niet echt nodig omdat in de winkelcentrum akersloot ook grote mac donald gepland is je kan er beter een eetgelegenheid plaatsen die iets meer groen eten verkoopt en beter in de omgeving past

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.