Voer voor discussie bij het Nationaal Integratiediner Amsterdam

Meer dan 20.000 deelnemers koken, eten en leren elkaar kennen

Voor elkaar koken, met elkaar eten en elkaar beter leren kennen. Dat was het recept voor de 20.000 deelnemers aan het Nationaal Integratiediner dat gisteren op meer dan 300 locaties werd gehouden, waaronder de Hogeschool van Amsterdam. Mensen met verschillende achtergronden en uit verschillende bevolkingsgroepen leerden elkaars gebruiken en gewoonten kennen. Initiatiefnemer Asito heeft direct de datum voor volgend jaar bekend gemaakt: donderdag 11 oktober 2018.

Ook in Amsterdam werd het Nationaal Integratiediner op verschillende locaties georganiseerd. Bij de Hogeschool van Amsterdam kwamen 150 mensen samen. Hierbij waren mensen van de Hogeschool zelf en alle drie de schoonmaakbedrijven die daar actief zijn. Er werd heerlijk gegeten en gesproken over de gerechten die op tafel kwamen. Achter ieder gerecht schuilt een verhaal. Een verhaal over een feestdag in een bepaalde cultuur, of een herinnering aan vroeger. Deze verhalen vormden de basis voor leuke, interessante gesprekken tussen mensen die elkaar op een andere manier leerden kennen.

Het Nationaal Integratiediner werd voor de zevende keer op rij georganiseerd. Het begon als initiatief van schoonmaakorganisatie Asito, waar mensen van meer dan 100 nationaliteiten werken, maar waar ook vele andere verschillende groepen mensen elkaar iedere dag tegenkomen. Dit jaar is supermarktketen Dirk van den Broek aangesloten als partner. Daarnaast doen honderden andere organisaties mee, zoals Wehkamp, IKEA, VU Medisch Centrum, VGZ, de Universiteit Utrecht, Museum Volkenkunde, Resto van Harte en vele andere bedrijven, scholen, buurthuizen en gemeenten. Op donderdag 11 oktober 2018 vindt de achtste editie plaats.