Vlugtlaan wordt kunstparadijs

Vrolijke schilderingen verfraaien komende maanden steeds meer rolluiken aan de Burgemeester De Vlugtlaan. De Italiaanse kunstenaar Gola Hundun schilderde eind december – in opdracht van het Street Art Museum Amsterdam – een week lang zijn ontwerp, gebaseerd op de vier seizoenen, op een eerste stukje laan. Deze week is het tweede deel aan de beurt. Kleurexpert/buurtbewoner Leo Faasen liet zijn deskundige blik over de rolluiken gaan.

 

Tekst en foto: Shirley Brandeis (in opdracht van stadsdeel Nieuw-West)

 

“Zuid was te duur, dus keken we verder. Maarten woonde drie hoog in De Pijp en wilde graag een tuin. De zoektocht ging per fiets; naar Osdorp, naar Geuzenveld en naar een leuk buurtje in Slotermeer. Net over de grens met Bos en Lommer, dicht bij de stad en met veel ontwerpen van de hand van architecten Jan Rietveld en P.R. Bloemsma. We wonen er inmiddels vijftien jaar. Toen waren we bijna de jongste bewoners, tegenwoordig zijn er heel veel jonge gezinnen komen wonen, wat de buurt nog levendiger maakt. De buurt is ook op andere vlakken enorm veranderd. Sommige dingen gaan beter, sommige dingen zijn achteruit gegaan. Om met het laatste te beginnen: het zou fijn zijn als woningbouwverenigingen huurders aanspreken op het onderhoud van hun tuinen. En als de seniorenwoningen, nu ook aan jonger verhuurd, en het stukje groen van tuinarchitect Mien Ruys weer in ere worden hersteld. We zijn hier een buitenmuseum nota bene. Het Van Eesterenmuseum, dat ook een echt museum is aan de Burgemeester De Vlugtlaan. Een fraai stempel op de wijk, waar het sinds we er wonen al een stuk leuker is geworden. Bijvoorbeeld door de komst van Podium Mozaïek in Bos en Lommer tien jaar geleden. Of, onlangs nog, door de komst van het fastfood restaurant HFC op de hoek van de Burgemeester Fockstraat. Een nette en mooi ingerichte zaak, de eigenaar heeft er echt aandacht aan besteed. De schilderingen aan de laan zijn ook een stukje van die positieve verandering. Kleur doet veel, beter gezegd doet alles met een mens. Kleur, eigenlijk het bewuste pallet aan kleuren, zorgt voor bezieling en daarmee voor emotionele beleving. De Burgemeester De Vlugtlaan wordt dit jaar steeds een stukje kleurrijker. En leuk: als het straks af is, vormt het al voorbij lopend één verhaal: dat van de vier jaargetijden. Het ontwerp van Gola zal sommige mensen wat doen, sommige niets. Of ik het ontwerp mooi vind, doet er niet toe. Het gaat er in dit geval om dat het mensen prikkelt, omdat het niet standaard is. Alles wat afwijkt, zie je, valt op. Dus wat je er ook van vindt, er gebeurt iets, er ontstaat iets. Je communiceert ermee als winkelier, het geeft de straat meer samenhang. Ik verwacht dat de winkeliers dat meer zullen gaan oppakken en ook wat ze voor hun deur of in de etalage presenteren zorgvuldiger overdenken. We gaan dankzij dit en andere initiatieven de goede kant op, maar we zijn er nog niet. Ik ben benieuwd hoe de laan straks oogt als het kunstwerk af is.”

 

Het Street Art Museum Amsterdam, diverse ondernemers en stadsdeel Nieuw-West bundelen hun krachten voor realisatie van dit kunstproject. Op de Facebookpagina’s ‘streetartmuseumamsterdam’ en ‘SlotermeerNW’ kunt u de vorderingen volgen.

 

Leo Faasen maakt onder de naam Fasiani (www.fasiani.nl) en aan de hand van advisering, trainingen en kleurlezingen mensen, die op een of andere manier kleur willen geven aan hun omgeving, wegwijs in de fascinerende wereld van kleur.