Vlugtlaan wordt kunstparadijs (7)

Door Dorèndel Overmars in opdracht van stadsdeel Nieuw-West

Het wordt steeds mooier in de Burgemeester De Vlugtlaan. Het Street Art Museum Amsterdam, stadsdeel Nieuw-West en ondernemers bundelen hun krachten en toveren de (daarvoor geschikte) rolluiken om tot kleurrijke kunstwerken. Deze keer aan het woord: Rinette Margarita, de dame die iedereen verzorgt en voorbijgangers informeert.

Rinette Margarita verhuisde  in 1992 naar een woning in de Aireystrook. “Ik woonde met mijn dochter bij mijn moeder op een eenkamerwoning aan de Stadionweg in Zuid. Maar toen ik zwanger was van de tweede werd het echt te krap.”

De eerste jaren in Slotermeer herinnert ze zich nog goed. “Het was heerlijk! Kinderen van diverse afkomst (Marokkaans, Turks, Surinaams, Antilliaans en Nederlands), woonden in de wijk en speelden met elkaar. Mijn deur stond altijd open en de hele buurt viel binnen. Ik woonde tegenover de huishoudschool (nu broedplaats De Vlugt) en de kinderen die daarop zaten kende ik ook.” Margarita was jarenlang fulltime moeder, verzorgde de hele buurt en genoot met volle teugen.

In de jaren erna zag ze de buurt veranderen. “Vroeger liep iedereen door elkaar. Nu leven groepen meer gescheiden en is de wijk minder divers.” Vier jaar geleden verhuisde ze naar de Burgemeesterbuurt omdat de Aireywoningen gesloopt zouden worden (dit plan is inmiddels van de baan). “Ik heb daar een mooi huis en een heerlijke tuin, maar de buurt is een stuk minder gezellig.”

Talent ontdekken

Inmiddels zijn de kinderen van Margarita volwassen en is er ruimte voor andere dingen, die ze samen met haar dochter Tessa onderneemt. Het duo is onafscheidelijk en doet op veel plekken samen vrijwilligerswerk. “We zijn nog altijd actief in de Aireystrook. Op woensdag organiseren we vaak een schoonmaakactie en daarna koken we in de buurthuiskamer op het Hans Katanhof. Iedereen die wil kan aanschuiven.”
Daarnaast hielpen de dames bij het realiseren van de Geluksdisco en zijn ze actief voor het Street Art Museum Amsterdam (SAMA). “Ik kom uit een gezin van negen, al mijn broers en zussen zijn schilder of muzikant. Ik ben de jongste en heb nooit wat met mijn talenten gedaan, nu op mijn 51-ste ontdek ik alsnog wat ik leuk vind. Bij SAMA ontdek ik of er een schilder in mij zit en ik oefen met trommelen bij drumband No Spang.”

 

Rinette en Tessa Margarita, bij hun zelfaangelegde tuintje voor het nieuwe kantoor van SAMA aan het Immanuel Kanthof 1

Rinette en Tessa Margarita, bij hun zelfaangelegde tuintje voor het nieuwe kantoor van SAMA aan het Immanuel Kanthof 1

Een schilder kan niet schilderen als de randvoorwaarden niet geregeld zijn en dat regelt Margarita. “Ik zorg voor hen: regel drinken, eten en gezelligheid. Daarnaast vertel ik mensen die voorbij lopen wat er gebeurt en als bijvoorbeeld de politie komt, leg ik uit dat we toestemming hebben.” Ook tijdens het schilderen van de rolluikjes op De Vlugtlaan was ze van de partij. Terwijl dit ’s avonds laat en ‘s nachts gebeurde, vaak onder barre weersomstandigheden. “Het is een kwestie van jezelf goed inpakken en dan gaan we ervoor.”

Daarnaast krijgt ze bij SAMA ook kansen om zichzelf verder te ontwikkelen. “Ik ga waarschijnlijk rondleidingen door het openlucht museum geven. Er is iemand die Engelstalige rondleidingen doet en ze gaan mij trainen voor de Nederlandse. Leuk, maar ook spannend, want ik heb nog nooit echt voor groepen gesproken.” Maar proberen wil ze het zeker. “De wijk wordt leefbaarder, gezelliger en mooier van de muurschilderingen en daar help ik graag aan mee!”