Vleugel & orgel, een muzikale LAT-relatie

“Het was weer een prachtig concert! Bijzonder ook: orgel en vleugel. En heel leuk dat we via de beamer het spelen op de vleugel konden volgen….” en

“Wat heb ik genoten van het samenspel van deze mensen!”  en ook:

“Een concert dat in deze combinatie niet vaak kan worden beluisterd. De stukken die de uitvoerenden samen speelden werden perfect uitgevoerd. De solistisch gespeelde stukken waren deels niet zo bekend maar prachtig gespeeld”.

Zomaar wat zinnen die geschreven zijn voor het Gastenboek na afloop van het concert.

De in Rusland geboren en in Nederland woonachtige Irina Antónova en de Nederlandse organist/koordirigent Hans Jütte  traden in het prachtig gerestaureerde Protestantse kerkje in Halfweg op met een zeer gevarieerd programma. Irina verraste ons met een prachtig stukje Chopin. Daarna werd het  programma gevolgd.

Zij speelde daarna op indrukwekkende wijze 3 delen van “Morceaux de Fantaisie” van Sergej Rachmaninov”,  vervolgens van Claude Debussy zijn ” Images”, ook 3 delen daarvan, waarin het natuurelement water een grote rol speelt. Je kon het water ook horen in de klanken van de vleugel !

Vervolgens speelden Hans en Irina samen een prachtig stuk van César Franck, waarna Hans ons met het orgel een “reis door de tijd” liet meemaken.

Te beginnen met een compositie van J.P. Sweelinck, vervolgens mooi uitgevoerde stukken van D. Buxtehude en van J.S. Bach. Grote namen in de muziekgeschiedenis.

Daarna een werk van een voor ons wat minder bekend Portugees organist, Pedro de Araújo, waarin je een veldslag kon meemaken, het strijdgewoel en het overwinningsfeest na afloop. Hierna stukken  van de Franse componisten M. Duruflé, een “ingetogen” meditatie, waarna het werk van  L.A. Lefébure-Wély een uitbundig contrast vormde, waarin het orgel –en de organist- zich van haar/zijn veelzijdigheid lieten horen.

Tot slot speelden Hans en Irina het Concert voor 2 toetsinstrumenten van Pedro José Blanco, een Spaanse componist, harpist en organist, een geweldig slot van dit bijzondere concert ! (Je kon er zelfs een draaiorgel in herkennen!)

Na afloop werd er nog geanimeerd nagepraat onder het genot van een glaasje.

Het volgende concert zal zijn op 28 mei a.s. Dit is een extra concert, een try-out van Nikki van Zanen. Zij heeft het allereerste concert gegeven toen de Commissie Zondagmiddagconcerten hiermee startte. Er wordt een gereduceerde toegangsprijs gehanteerd van € 5.—  p.p. incl. drankje na afloop en kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.