Vijf portretten van Amsterdamse LHBT+’ers

Stadsdeel Nieuw-West presenteert een videoserie van vijf portretten van Amsterdamse LHBT+’ers die zich op een unieke manier inzetten voor de gemeenschap. Met de serie genaamd ‘Strijdlust’ vraagt het stadsdeel aandacht voor de acceptatie van Amsterdammers binnen en buiten het stadsdeel die nog steeds moeten strijden om geaccepteerd te worden.

“Met Strijdlust willen we als stadsdeel een statement maken dat iedereen het recht heeft om zichzelf te zijn. De realiteit is dat niet iedereen zich veilig en vrij voelt in Nieuw-West om dit te doen”, stelt stadsdeelvoorzitter Emre Ünver. ‘Of de Pride dit jaar nou fysiek doorgaat of niet, wij juichen onze LHBT+’ers toe en staan aan hun zij.’
De serie bestaat uit vijf video’s die in de week van 27 juli t/m 31 juli individueel online getoond worden via de social media kanalen van stadsdeel Nieuw-West en via online queer magazine Expreszo.
Hoofdredacteur Rocher Koendjbiharie: “Onze gemeenschap is ongelofelijk divers, dat laten de mensen in de videos zien. Ieder mens is zo ongelofelijk complex met zoveel identiteiten, en dat is zeker het geval in onze gemeenschap. Deze identiteiten kunnen elkaar ook nog eens kruisen wat soms kan leiden tot meer druk. ‘Strijdlust’ laat zien dat er niet een strijd gestreden wordt en dat de gemeenschap van ons allemaal is.”
De video’s zijn te vinden op amsterdam.nl/pride.
Het geheel wordt 1 augustus afgesloten met een gedicht van Lieke Marsman voor het homomonument. Dit is dezelfde week waarin de Pride zou plaatsvinden. Hieronder leest u over de Amsterdammers die aan het woord komen in de serie:

Nanoah Struik
De 20-jarige Nanoah Struik is non-binair. Ze accepteert de aanspreekvorm ‘zij’, maar eigenlijk voelt ze zich geen man of vrouw. In 2019 was Nanoah de tweede Nederlander die na een gerechtelijke procedure een X in haar paspoort kreeg op de plek waar normaalgesproken het gender staat. Nadat dit in de media verscheen, kreeg zij vooral haatreacties en bedreigingen, zoals ‘genderkwiebus’. Nanoah besloot de haat om te zetten in iets positiefs en een podcast te beginnen met de titel Genderkwiebus, waarin ze mensen iets probeert bij te brengen over het onderwerp gender.

Kristianus van der Waag
Kristianus is bijna 70 en heeft al zijn hele leven een hekel aan hokjes. Als hij er dan toch 1 zou moeten kiezen, dan maar het brede hokje ‘queer’. Hij is een graag geziene gast in het Amsterdamse uitgaansleven en treed op als danser en model. Tijdens zijn optredens, maar ook in het dagelijks leven, houdt hij ervan om mensen aan het denken te zetten op het gebied van gender. Hij gaat bijvoorbeeld graag uit in vrouwenkleding, maar hij zeker niet altijd op begrip rekenen. Van hem mag het daarom iedere dag Pride zijn, want die week voelt hij zich geliefder dan ooit. Ook zet Kristianus zich in voor Roze50+, een organisatie die wil voorkomen dat oudere LHBT+’ers die niet durven uitkomen voor hun seksuele geaardheid.

Said Zankoua
In mei van dit jaar overleed de 30-jarige Said Zankoua. Als Nederlandse homo van Marokkaanse afkomst was hij verscheurd tussen twee werelden die maar niet bij elkaar wilden komen. Said was geliefd in het uitgaansleven en bij GayCare, waar hij vrijwilligerswerk deed voor roze ouderen. Maar van binnen had hij te kampen met depressies en eenzaamheid en was hij constant op zoek naar acceptatie. Saids verhaal wordt verteld door Nassiri Bellaraj, oprichter van Pink Marrakech, een organisatie voor Nederlands-Marokkaanse LHBT+’ers waar Said veel steun aan heeft gehad. Nassiri strijd ervoor om de herinnering van Said levend te houden en wil ervoor zorgen dat zijn dood niet voor niets was.

De Prisma Groep
Stichting Prisma Groep is een organisatie voor biculturele LHBT+’ers, waaronder vluchtelingen en mensen met allerlei religieuze overtuigingen. Oprichter Isjed, een Nederlandse moslim en transvrouw van Pakistaanse afkomst, en vrijwilliger Alexandra, een Mexicaanse transvrouw die naar Nederland vluchtte, geven een inkijkje in de activiteiten van de stichting, zoals. Niet alleen bieden zij een warm welkom aan mensen die het idee hebben nergens anders heen te kunnen, ook geven zo psychologische hulp en helpen zij met het zoeken naar een baan en een huis.

Naomie Pieter
Naomie Pieter is een van de voorvechters van de Black Lives Matter (BLM) beweging in Nederland en zet zich onvermoeibaar in voor de zwarte LHBT+ gemeenschap. 25 juli organiseert Naomie met haar organisatie Black Queer & Trans Resistance NL de eerste Black Pride van ons land: een protestmars vanaf het Oosterpark tot aan de Dam. Bij de Black Archives, een speciale plek voor haar, vertelt Naomie waarom Pride en antiracisme onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, en BLM en Pride dus ook.

Gedicht voor het Homomonument door Lieke Marsman
Deze video wordt afgewisseld met beelden van de Amsterdamse LHBT+ gemeenschap.