Vervoerservice AutoMobiel 23 juli van start

Nieuw voor Badhoevedorp

Anja Maas

Badhoevedorp. Veel mensen zullen het herkennen: je bent al wat ouder, of je bent iemand met een beperking. En tja, dan wil je ergens naar toe, maar lopend lukt dat niet. Te ver, te moeilijk. Openbaar vervoer ontbreekt of schiet tekort, eigen vervoer heb je niet. Dan maar thuis blijven zitten? Niet nodig. AutoMobiel, een nieuwe sociale vervoerservice brengt mensen in Badhoevedorp waar ze zijn willen: in het dorp of tot 5 kilometer daarbuiten.

Uit isolement

“Wanneer we precies starten? Vanaf 23 juli gaan we, om een toepasselijke omschrijving te gebruiken, de weg op”,  zegt Annemieke Ebbers, projectleider Sociaal Domein. Ze is met AutoMobiel partner van Meer voor Elkaar, het samenwerkingsverband van zorg-, welzijn organisaties en de gemeente, dat werd opgestart om bij te dragen aan een zorgzame samenleving. Aandacht hebben voor elkaar, omzien naar elkaar, het past bij het idee van de participatiemaatschappij waarop zowel landelijk als lokaal wordt ingezet.  “Opstarten van AutoMobiel hoort daar helemaal bij”, legt ze uit. “Voor senioren of mensen met een beperking die niet (meer) zelf kunnen rijden is hun leven vooral thuisblijven. Openbaar vervoer – als het er al is – is vaak geen optie. Dus hoe gaan ze naar de dokter, tandarts, ziekenhuis, een leuke ontmoetingsactiviteit, of gewoon op visite of er eventjes uit? Vooral dat laatste komt er niet van. Ze blijven thuis, de buitenwereld raakt steeds meer uit zicht en ze vereenzamen. Immers, lang niet iedereen heeft voldoende aanloop van familie en vrienden die in de buurt wonen.”

 

Vervoer Plus

 

AutoMobiel biedt een oplossing. Het is een sociale vervoerservice waar iedereen die denkt in bovenvermelde doelgroep te vallen, gebruik van kan maken. Voorwaarde is dat zij lid moeten worden van AutoMobiel. “Dat kost 15 euro per jaar”, aldus Annemieke Ebbers, “dat zal voor niemand een probleem zijn. Wie lid is, heeft recht op onbeperkt vervoer, dat telefonisch kan worden aangevraagd bij Servicepunt Thuiswonen, tussen 9.00 en 21.00 uur. De kosten bedragen 30 eurocent per kilometer en moeten direct worden afgerekend bij de chauffeur die de cliënt vervoert met zijn eigen auto. Overigens, met AutoMobiel gaan we voor Vervoer Plus. Een ritje is meer dan een zakelijke afspraak. Wij zeggen tegen chauffeur en cliënt: maak eens een praatje met elkaar. Wij kennen niemand die dat niet leuk vindt. Laat de chauffeur even meegaan het ziekenhuis in, of de wachtkamer van de dokter of de tandarts. Vraag, als je met een rollator loopt, om je even te helpen. Er zijn zoveel kleine dingen die zo’n ritje een stuk gezelliger kunnen maken. Voor beide partijen, overigens.”

 

Gezocht: chauffeurs

Als AutoMobiel op 23 juli van start gaat, zijn er al een aantal chauffeurs beschikbaar. “Maar natuurlijk moeten er nog meer bij. Als we veel aanvragen krijgen, willen we toch iedereen van dienst kunnen zijn? Dus vandaar deze oproep: Heb je tijd, heb je een auto en wil je het leven van een dorpsgenoot die zelf geen vervoer heeft wat meer kleur geven, meld je dan aan.  Als je voor ons wilt rijden, stel je je beschikbaar per dagdeel, vanaf 4 uur per week. Wil je vaker? Dat kan natuurlijk ook. Je kunt telefonisch contact opnemen met 088 7004100, of ga naar www.servicepunt-automobiel.nl. Je helpt iemand anders en geeft jezelf een leuke dagbesteding. Een win-winsituatie!”

 

Interesse?: bel 088 700 4100, of www.servicepunt-automobiel.nl