Verenigd Koninkrijk wil dit jaar al af van Huawei apparaten in de 5G netwerken

Ingewijden hebben aan verscheidene Britse kranten verteld dat het Verenigd Koninkrijk naar alle waarschijnlijkheid dit jaar al helemaal af wil van de apparaten van Huawei in het 5G netwerk. Dit was eerst nog niet de bedoeling, want gezegd werd dat de technologie van het Chinese bedrijf geen gevaren opleverde. Daar komt de Britse inlichtingendienst GCHQ nu toch op terug. De apparatuur van Huawei vormt namelijk toch een groter beveiligingsrisico dan eerst werd verwacht en gedacht. De bedoeling is dan ook dat deze technologie al over zes maanden geblokkeerd moet worden met behulp van nieuwe regels van de Britse overheid. 

Exportsancties van de Verenigde Staten

Het Verenigd Koninrijk ging nogmaals kijken naar Huawei doordat de Verenigde Staten weer nieuwe exportsancties voor het bedrijf oplegde. Hierdoor deed de Britse inlichtingendienst dus nog een keer onderzoek naar de Chinese producent. Overigens is de Verenigde Staten niet het enige land dat de apparatuur van Huawei probeert te weren, dit geldt namelijk ook onder meer voor Australië. Deze landen kiezen ervoor om de technologie van het wereldberoemde merk uit de systemen te halen doordat ze vrezen dat het ingezet wordt voor spionage door Chinese autoriteiten. Huawei heeft dit altijd ontkend en houdt hier ook aan vast.

Beperkte rol

Eerder in 2020, om precies te zijn in januari van dit jaar, kwam het Verenigd Koninkrijk al met het nieuws dat fabrikanten met “hoge risico’s” een beperkte rol zouden krijgen in de uitrol van het 5G netwerk in het land. Hier werd Huawei dus ook zeker in geplaatst. Toch zouden de producten van het Chinese merk eerst nog wel gewoon gebruikt worden. Dit was namelijk het besluit van de overheid, maar Huawei zou geen toegang tot gevoelige delen van het netwerk krijgen. Desondanks werd later door overheidsmedewerkers aan The Financial Times gemeld dat premier Boris Johnson alsnog van plan was om de Huawei apparaten vanaf 2023 te weren.

Frankrijk en Nederland

Waar het Verenigd Koninkrijk dus ervoor kiest om Huawei te weren, geldt dit niet voor Frankrijk. Het Europese land gaat namelijk wel producten van het bedrijf gebruiken. Dit gaf Guillaume Poupard onlangs aan tegenover Les Échos. Poupard is de directeur van de ANSSI, wat de Franse nationale cybersecuritydienst is. Huawei zal in Frankrijk niet volledig worden verboden in de 5G netwerken. Wel raadt het land af om over te stappen op onderdelen van Huawei als de netwerkbeheerders deze nog niet gebruiken. Ook Nederland zal gebruik maken van de technologie van de Chinese producent. Wel gaf het kabinet in december 2019 aan dat Huawei niet in de kritieke delen van het netwerk zal komen. Dit is dus nog relatief onduidelijk, maar na de zomer zal er waarschijnlijk een formeel besluit genomen worden.

Vodafone

In Nederland kun je op het moment al een beetje gebruik maken van 5G. Vodafone heeft dit netwerk namelijk al geïntroduceerd in ons land. Hierbij moet wel gezegd worden dat dit nog niet helemaal 5G is. Vodafone gebruikt namelijk een technologie van Ericsson. Hiermee kan het 5G toepassen in de al bestaande 4G frequentiebanden. Dit systeem wordt ook wel Dynamic Spectrum Sharing of DSS genoemd. Het is dus nog niet echt 5G, maar dat zal naar alle waarschijnlijkheid niet heel lang meer duren. Dan kun je dus gebruik maken van de glasvezel van het mobiele internet, want daar kun je het qua kwaliteit wel mee vergelijken. Internet vergelijken is dan uiteraard ook nodig. Je wilt logischerwijs geen goede internet aanbiedingen mislopen. Dit geldt voor je abonnement met het mobiele internet, maar natuurlijk ook voor je pakket met wifi in je huis.