Verbinden en contact leggen via de muziek

“Muziek kan mensen optillen en ontroeren”

In een bomvolle zaal van Internationaal Theater Amsterdam is vanavond Merel Huizinga, mezzosopraan en directeur van Stichting Philomela, gekozen tot Amsterdammer het Jaar 2019. “Muziek is een taal zonder paspoort, die mensen met elkaar verbindt.”

Foto: Jurre Rompa

Toen Merel Huizinga in december 2007 optrad voor de sultan van Oman, werd haar gevraagd langer te blijven, maar zij koos ervoor – zoals het een professionele musicus betaamt – om terug naar Nederland te gaan, omdat zij de dag na aankomst zou optreden voor dementerende ouderen in een verzorgingstehuis. Het contrast in weelde kon niet groter zijn, maar de vreugde en waardering waren even groot. In januari 2008 besloot Merel stichting Philomela (betekent: houdt van zang) op te richten.

“Muziek kan mensen optillen, van schoonheid laten genieten en ontroeren”, zei Merel Huizinga. Dat is precies het doel van haar stichting Philomela: ouderen die zich vaak eenzaam voelen uit hun isolement halen en hen daarbij aanraken – soms letterlijk. Bij de zogeheten knuffelconcerten neemt Merel poezen mee die zich gemakkelijk laten aaien.

Niet alleen deze ouderen genieten van haar concerten, ook nieuwkomers doen dat door te zingen in het ook door haar opgerichte Zwaluwkoor. Zo verbindt Merel hen met Amsterdammers en andere nieuwkomers. Merel: “Vaak leidt dit tot waardevolle contacten die beginnen met het drinken van een kopje koffie.” En dat is precies de bedoeling van Stichting Philomela.