Veilig rijden op gladde wegen

De laatste weken heeft sneeuw ons land weer ‘geteisterd’. Ondanks dat er overal volop werd gestrooid, is het ontstaan van files in het verkeer onvermijdelijk wanneer er sneeuw ligt. Voor nu is het weer wat milder, maar de winter is nog niet voorbij. Met behulp van een aantal tips is het voor iedereen wat makkelijker om veilig over gladde wegen te rijden.

  1. Aangepaste snelheid

Automobilisten doen er goed aan om hun snelheid aan te passen aan de huidige weersomstandigheden. Des te langzamer er gereden wordt, des te meer controle een chauffeur over het stuur heeft. Het is hierbij niet vreemd om langzaam te rijden op de snelweg. Op dagen met zware sneeuwval is het zelfs aan te raden om niet harden dan twintig kilometer per uur te rijden. Ligt er geen sneeuw? Ook dan is het belangrijk om op de snelheid te letten, aangezien het wegdek wel bevroren kan zijn.

 

  1. Houd afstand

Wanneer er sneeuw op het wegdek ligt, is de remweg van een auto langer. Dat komt door de verminderde grip van de wielen op de weg. Het is daarom slim om zoveel mogelijk afstand te houden van andere bestuurders. Dit vermindert de kans op een botsing wanneer een auto slipt of per ongeluk stil komt te staan op de weg.

 

  1. Rustig optrekken

Optrekken in de sneeuw is een kunst op zich. Wanneer er een dikke laag sneeuw ligt, is het verstandig om de koppeling heel rustig op te laten komen. Dit voorkomt dat de wielen zichzelf vastrijden in de sneeuw. Ligt er een laag ijs? Dan is het raadzaam om op te trekken in de tweede versnelling voor meer grip.

 

  1. Voorkom remmen

Remmen op een gladde weg is gevaarlijk, aangezien dit het risico op slippen met zich meebrengt. Daarom is het verstandig om zo min mogelijk te remmen. Dat kan door het gas los te laten voordat er een bocht aankomt en door de auto netjes uit te laten rollen voor een stoplicht. Des te minder (hard) er geremd wordt, des te minder kans op ongelukken.

 

  1. Maak de auto sneeuwvrij

Iedereen heeft waarschijnlijk wel een krabber bij de hand om de voorruit sneeuwvrij te maken, maar het is belangrijk om de rest van de auto ook niet te vergeten. Wanneer er nog losse sneeuw op een auto ligt, kan dit voor stuifsneeuw zorgen. Dit beperkt mogelijk het zicht van achterliggende auto’s en kan dus gevaarlijk zijn. Maak dus ook de motorkap, het dak en de achterkant van de auto schoon voor vertrek.

7. Rij met winterbanden
Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht, maar wel verstandig om te gebruiken tijdens winterse omstandigheden. Deze banden hebben een dieper profiel, en hebben daarom meer grip op een glad en nat wegdek. Ook is de remweg is korter. Al met al zijn winterbanden daarom veiliger om te gebruiken tijdens de koude en natte periodes van het jaar.

 

Voorbereid op weg: verzekering auto

Helaas is het zo dat gladde wegen voor meer verkeersongelukken zorgen. Daarom is het goed om te weten hoe te handelen in geval van een ongeval, en te weten wat de autoverzekering dekt. Niet iedere verzekering dekt namelijk de schade die wordt opgelopen door gladheid. Zo wordt dit risico vaak wel gedekt door een allriskverzekering, maar meestal niet door een meer sobere autoverzekering.