Veel Amsterdammers toch onbeperkt naar de oefentherapeut

“Wat een enorme opluchting!”, verzucht Mensendieck-therapeute Reem Izzet. Na lange tijd van onzekerheid heeft Agis besloten om oefentherapie ook in 2014 onbeperkt te blijven vergoeden uit de collectieve Amsterdamse zorgverzekering. Dit is een speciale zorgverzekering voor Amsterdammers met een laag inkopen. Reem: “Het heeft me veel bloed, zweet en tranen gekost om dit voor elkaar te krijgen, maar ik ben erg blij voor mijn patiënten, want daar deed ik het uiteindelijk allemaal voor.”fysio

 

Het verhaal leest als een spannend jongensboek. Het begint met een hinderlijke fout van Agis eind vorig jaar. De zorgverzekeraar stuurde alle verzekerden met de Amsterdam-polis twee documenten; een kort dekkingsoverzicht en de uitgebreide polisvoorwaarden. Volgens de uitgebreide polisvoorwaarden bleef oefentherapie onbeperkt vergoed, terwijl in het korte dekkingsoverzicht een maximum van 12 zittingen stond vermeld. Dat verschil leverde nogal wat commotie op. Reem:“Mijn patiënten waren hierdoor vreselijk in de war en vroegen aan mij hoe het nou zat”. Dit deed de oefentherapeut besluiten om voor haar patiënten op te komen, en belde eind december vorig jaar de klantenservice van Agis. Niet één keer, niet twee keer, maar wel 15 keer. Reem: “Ik wilde het gewoon heel zeker weten, en elke keer was het antwoord: de uitgebreide polisvoorwaarden zijn leidend, dus oefentherapie wordt onbeperkt vergoed. Goed nieuws dus voor mijn patiënten”. Dit verhaal zou echter nog een onaangenaam staartje krijgen.

“Ik vond eigenlijk dat alle Amsterdammers met deze zorgpolis hiervan op de hoogte gesteld moesten worden”, vertelt Reem verder, ”dus ik heb eind januari aan Agis gevraagd om alle betrokken verzekerden hierover een brief te sturen”. Dit leverde niet de verwachte reactie op, want Agis antwoorde met: “Oei, wij hebben een foutje gemaakt, er worden toch maar maximaal 12 zittingen vergoed”. Dat was olie op het vuur bij de oefentherapeute: “Ik heb Agis direct laten weten vreselijk boos te zijn over deze gang van zaken en dringend verzocht dat besluit terug te draaien”. Tevens schakelde ze de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de beroepsvereniging (VvOCM) in. Reem: “Het kostte me vele telefoontjes naar de NZa om een reactie van ze los te krijgen, maar uiteindelijk stelden ze Agis in een schriftelijke reactie in het ongelijk”. Dat was een grote stap in de goede richting, maar toch was er nog een groot aantal aandringende e-mails naar Agis voor nodig voordat de zorgverzekeraar overstag ging. Er verschijnt een glimlach op het gezicht van de oefentherapeute: “Ja, ik heb even hard gejuicht toen ik het verlossende bericht van Agis kreeg, en ook mijn patiënten waren ontzettend blij met dit goede nieuws. Zo zie je maar: De aanhouder wint!”.

Oefentherapeuten zijn bewegingscoaches die mensen begeleiden en trainen in het aannemen van een gezondere houding. De meeste patiënten komen met klachten in de nek, schouders of rug. Daarnaast behandelen oefentherapeuten diverse andere aandoeningen, zoals houdings- en bewegingsafwijkingen, ademhalingsklachten, hernia, Parkinson, artrose, osteoporose, reuma, RSI, incontinentie en bekkenklachten. Oefentherapie wordt vergoed uit alle aanvullende verzekeringen. Mensendieckpraktijk Pieter Caland heeft contracten met alle zorgverzekeraars.

Mensendieckpraktijk Pieter Caland

Reem Izzet & Deepa Bainathsah-Banarsie

Pieter Calandalaan 341

020-610411, info@gezondehouding.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.