Vanaf zondag geen contant geld meer in bussen GVB

Vanaf aanstaande zondag kan er niet meer met contant geld worden betaald in de bussen van GVB. Twee maanden geleden verdween het contant geld al uit de nachtbussen van GVB.  Directe aanleiding voor deze maatregel is een aantal busovervallen, begin vorig jaar. In de loop van dit jaar zullen ook in de trams van GVB pinapparaten worden geïnstalleerd. Aan het eind van dit jaar zal het OV in Amsterdam volledig ‘cashloos’ zijn.

Veiliger
GVB-directeur Alexandra van Huffelen is blij met de vaart die in het project zit. ‘In februari 2016, na zes incidenten in drie maanden tijd waarbij busbestuurders werden bedreigd door overvallers, konden we niet anders dan onmiddellijk ingrijpen. We hebben meteen het aanwezige depot verlaagd en zijn direct aan de slag gegaan met het testen en inbouwen van pinapparaten in onze bussen. En nu zijn we zover dat alle bussen daadwerkelijk cashloos zijn. Dat maakt het werk voor onze busbestuurders stukken veiliger.’

OV-chipkaart
De handigste manier van betalen voor je reis is en blijft natuurlijk de OV-chipkaart. En als je geen OV-chipkaart hebt, is het verstandig om een kaartje bij een verkooppunt aan de wal te kopen. Dit scheelt oponthoud bij het instappen. De pinapparaten aan boord van de voertuigen bieden vooral een oplossing voor incidentele reizigers of toeristen die nog geen kaartje hebben voordat ze aan boord gaan. Contactloos pinnen met de bankpas verdient de voorkeur, want dat gaat sneller dan het traditionele pinnen. Tevens kan er met creditcard worden betaald. Voor Amsterdammers met een minimuminkomen is er tot en met april 2017 een OV-chipkaart met reissaldo beschikbaar tegen een sterk verlaagd tarief.

Informatie
In de circa 200 bussen van GVB hangt een plukfolder met info en tips over reizen met de OV-chipkaart en andere voorverkoopmogelijkheden. Meer informatie is te vinden via www.gvb.nl/goedopreis.