‘Van medisch tot modisch is mijn uitdaging’

Yvonne de Boer van Stichting Haarwensen en Hairtrends:

door Donald Esser

Ik ben getriggerd door een bijzonder bericht op de website van Stichting Haarwensen. Het verhaal gaat over de Noord-Hollandse tiener Demi. Zij heeft geen kanker, is door medische behandelingen niet kaal, maar heeft last van alopecia areata, een auto-immuunaandoening.

Hierbij herkent het lichaam de haren als niet bij het lichaam horend en stoot ze af, waardoor kale plekken ontstaan. Rond de haarwortels in door alopecia areata aangedane huid worden vaak veel ontstekingscellen (leukocyten) waargenomen, die door het ontwikkelen van een ontsteking er uiteindelijk voor zorgen dat het haar uitvalt.

Demi straalt zelfvertrouwen uit. “Ik zit nu in de vierde klas en ik heb een haarwerk gekregen van Stichting Haarwensen. Ik kan eindelijk weer naar school zonder dat iedereen raar naar me kijkt en al mijn vriendinnen snappen het en vinden het heel mooi. Ik ben de laatste tijd zo blij en zelfs mijn haar komt weer een beetje terug. Ik hoef niet meer bang te zijn om mezelf in het openbaar te vertonen en ik voel me heel gelukkig.”

Yvonne de Boer heeft zich in samenwerking met dermatologen gespecialiseerd in de esthetische en cosmetische tak voor kinderen en volwassenen. Zij vertelt: “Ik heb sinds 1983 een zaak, Hairtrends, in het AMC in Amsterdam. Omdat ik door het Emma Kinderziekenhuis daar veel in aanraking kwam met kinderen die hun haar kwijtraakten, heb ik in 2007 besloten Stichting Haarwensen op te richten. Sindsdien hebben we al heel veel kinderen gratis blij kunnen maken met een mooie pruik, mede door alle haardonaties en financiële giften.”

Stichting Haarwensen is er voor kinderen tot en met 18 jaar, die door medische behandelingen of een andere vorm van kaalhoofdigheid in aanmerking komen voor een haarwerk of pruik. Deze kinderen zouden er alles voor over hebben om weer met een volle haardos door het leven te kunnen. Maar goede haarwerken en pruiken zijn vaak onbetaalbaar en er wordt slechts een klein gedeelte door de verzekering vergoed. “Wij willen deze kinderen de keuze bieden uit een grote collectie pruiken van hoge kwaliteit, zonder dat daaraan voor hen kosten verbonden zijn. De pruiken worden gemaakt van echt haar. Dit haar wordt door volwassenen en kinderen aan de stichting geschonken. Door te werken met onbehandeld haar kunnen wij de mooiste pruiken aan de kinderen schenken. Van medisch tot modisch is mijn uitdaging.”

Yvonne de Boer heeft zich al 20 jaar gespecialiseerd in hoofdhuidproblemen en de behandeling ervan. In binnen- en buitenland geeft zij cursussen en trainingen op dit gebied. Hairtrends werkt met internationaal gerenommeerde producten die de hoofdhuid herstellen en gezond houden. “Een hoofdhuidanalyse, waarbij de huid ruim 200 keer microscopisch vergroot wordt, behoort tot de mogelijkheden. Hoe dan ook leidt de diagnose altijd tot een individueel behandelplan. Ook als het gaat om het aanmeten van pruiken, haarstukje en maatwerk voor mannen.”

Een ‘gewone’ kapsalon op een wat aparte locatie. “Omdat de salon gevestigd is in het AMC gaan veel mensen ervan uit, dat wij alleen een klantenbestand van patiënten en ziekenhuismedewerkers hebben. Maar niets is minder waar, de salon is namelijk voor iedereen toegankelijk.

 

Meer informatie:

www.haarwensen.nl

www.hairtrends.nl