Vader en zoon testen de nieuwe haring uit Heinen & Koelewijn proeft Hollandse Nieuwe voor in Skagen

Amsterdam-Slotervaart – Het was de afgelopen weken aftellen naar het haringseizoen en woensdag is het eindelijk feest. De Hollandse Nieuwe is in het land, ook in Amsterdam! Om alvast de vis te testen reisde Heinen & Koelewijn (iedere woensdag op de Siermarkt) af naar Denemarken om de eerste vangst te proeven. Eigenaar Tijmen Koelewijn en zijn zoon en tevens medewerker, Martijn Koelewijn, hapten gretig toe.  

Het was vorige week met recht ‘Schip Ahoy’ in het Deense Skagen voor de familie Koelewijn. Jubelzang in de gloria voor de Hollandse Nieuwe 2017. Hij mag er zijn! Met een vetpercentage van dik twintig procent viel de eerste vangst zeer goed in de smaak. Op uitnodiging van de Spakenburgse Vishandels Vereniging zag Heinen & Koelewijn, samen met andere visspecialisten uit Spakenburg, hoe de eerste vangst aan wal werd gebracht.De haring werd vervolgens op authentiek Nederlandse wijze verwerkt tot de Nederlandse lekkernij.

Ja, wie denkt dat de Hollandse Nieuwe uit Hollandse wateren wordt gevist, heeft het mis. Het is slechts de culinaire traditie – kaken, zouten, fileren en happen – die de haring tot nationale trots maakt. Er waren tijden dat onze eigen Noordzee een bijdrage leverde, maar een vangstverbod in de jaren ‘70 resulteerde in een andere koers.

40 jaar na de invoering van de vangstquota is aan dit proces niets veranderd. Het zijn namelijk de Denen en Noren, die zich onze hofleveranciers mogen noemen en Skagen spant de kroon. Dit is de grootste haringhaven van Europa, waar gedurende een week of vier de Nederlandse vlag wappert. Op het bedrijf van Werner Larsson bijvoorbeeld, waar Heinen & Koelewijn een kijkje nam.

Tijmen Koelewijn: “Ik vond het een prachtige, leerzame reis die ik samen met mijn zoon mocht maken. We vieren in Nederland de aankomst van de nieuwe haring maar de vangst en  de verwerking is minstens zo indrukwekkend. De Denen zelf zijn trouwens ook fan, maar ze eten liever haring in dillesaus en andere sauzen, dus niet die malse vette, waar Nederlanders van houden. Het is fantastisch om te zien dat ze juist voor ons de beste kwaliteit vangen en ook in perfecte staat kunnen leveren aan Heinen & Koelewijn.”

Tijmens zoon, Martijn Koelewijn, vult aan: “Hij komt top uit het water en ligt een paar dagen later top bij ons op de kraam. Beter en sneller kan gewoon niet, zo wil ik onze vis graag verkopen! We zien wel dat de jonge generatie minder snel een harinkje hapt maar met deze kwaliteit gaan we ze zeker op andere gedachten brengen. En anders hebben we natuurlijk nog wat andere visjes in de aanbieding. Van kibbeling tot de lekkerste wokgerechten, kwaliteit koop je bij Heinen & Koelewijn.”

De Hollandse Nieuwe is vanaf vandaag te koop bij vishandel Heinen & Koelewijn. Iedere woensdag kunt u de donkerblauwe viskraam vinden op de Siermarkt in Slotervaart.

Voor meer informatie kijk op www.vishandel.nl en op www.siermarkt.nl.