Fototentoonstelling Town Country 🗓

Amsterdam Nieuw-West

6 februari t/m 22 maart 2020 te zien in Van Eesteren Museum 

De fototentoonstelling Town Country van fotograaf Karlijn van Diepen is een verrassend portret van Amsterdam Nieuw-West zoals je het nooit eerder zag. In de winter van 2018 begon Karlijn van Diepen aan het werk Town Country. De foto’s van Van Diepen leiden je subtiel om de tuin….. je vermoedt dat er op vele plaatsen ter wereld gefotografeerd is maar niets is minder waar. De fotografische dwaling voert je mee naar alle uithoeken van de wereld, maar is toch echt alleen binnen de grenzen van Amsterdam Nieuw-West gefotografeerd. Door het maken van wandelingen, een praatje en een foto probeert Van Diepen erachter te komen hoe het is om in dit stadsdeel te leven. Zij fotografeerde bewoners en ontelbare pleinen, bomen, en plekken in Amsterdam Nieuw-West, en vroeg ook bewoners of zij elkaar wilden vastleggen met een wegwerp camera. Al deze foto’s nodigen de kijker uit zelf een idee te vormen van Nieuw-West; een plek die zich niet in één beeld laat vangen en waar meerdere werkelijkheden naast elkaar bestaan. Town Country is van 6 februari t/m 22 maart 2020 te zien in het Van Eesteren Museum. 

Geïntrigeerd door de diversiteit, het slechte imago en de gaande veranderingen in het stadsdeel begon Van Diepen haar wandelingen door Nieuw-West. Ze onderzocht het gebied volgens haar eigen regels. Hoewel zij, volgens haar methode, alleen binnen de grenzen van het stadsdeel fotografeerde, zijn haar beelden even internationaal als Nederlands. 

Via praatjes en foto’s leerde Van Diepen de bewoners en Nieuw-West kennen. Ze liet zich leiden door nieuwsgierigheid en toevalligheden en werd geïnspireerd door wat er op haar pad kwam. Een wapperend gordijn, een hand van een serveerster in de lunchroom of een papiertje dat uit iemands zak op de grond is gevallen. De vele bewoners die zij ontmoette heeft ze geportretteerd en beschreven in korte teksten die zijn opgenomen in een krant. Met een zekere lichtheid komen onderwerpen als heimwee, verdeeldheid, verbinding en veiligheid aan de orde.

De krant kent een andere ordening van de foto’s dan de tentoonstelling. Zo zie je goed de constante dialoog die de beelden met elkaar aan gaan, vrij voor interpretatie. In de tentoonstelling ‘wandel’ je met Van Diepen mee door de vele verschillende wijken. Die zijn zichtbaar op prachtig vormgegeven banieren van maar liefst 10 meter lang.

 

Fototentoonstelling Town Country

Data: 6 februari 2020 t/m 22 maart 2020

Open: donderdag t/m zondag, van 12.00 – 17.00 uur

Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, 1064 GV Amsterdam

Tickets: € 2,50 / gratis (Stadspas/kinderen t/m 12 jaar), verkrijgbaar aan de balie van het museum.

Informatie: www.vaneesterenmuseum.nl en www.karlijnvandiepen.com

De tentoonstelling Town Country is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Gemeente Amsterdam, New Metropolis, het Van Eesteren Museum en foto-agenda.nl

Datum opening: vrijdag 7 februari 2020

Aanvang: 17.30 uur (inloop vanaf 17.00 uur)

Eindtijd: 19.00 uur

Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, Amsterdam

Wil je de opening bijwonen? Meld je dan hier aan.