Tweetalig Onderwijs in Amsterdam Nieuw-West

Het Hervormd Lyceum West is dé school in Nieuw-West met de mogelijkheid van Tweetalig Onderwijs op havo en vwo. Wat is Tweetalig Onderwijs (TTO)? We vroegen het Erik Atsma, docent wiskunde en coördinator TTO.

Kunt u ons vertellen wat Tweetalig Onderwijs is?

In de TTO-klassen van het HLW wordt een groot gedeelte van de lessen -meer dan 50%- in het Engels gegeven. TTO-leerlingen leren daardoor heel snel Engels te lezen, te schrijven, te luisteren en te spreken.

Het gaat dus vooral om taalverwerving?

Nee, binnen de lessen is er ook veel aandacht voor Europa en de rest van de wereld. Er is een studiereis naar Engeland. er zijn (digitale) uitwisselingen met leerlingen uit andere landen en elk jaar komt er een Engels theatergezelschap op school, dat met de leerlingen samen een toneelstuk opvoert. Dit jaar was dat Romeo en Juliet.

Wat is de meerwaarde van TTO?
TTO maakt een vervolgopleiding in het buitenland gemakkelijker. Maar ook op Nederlandse universiteiten en HBO’s zijn veel vakken of studies in het Engels. Een van onze oud-leerlingen had direct veel voordeel van haar TTO-certificaat toen zij toegelaten wilde worden op de International Business School.

Moet je al heel goed in Engels zijn om aan het TTO deel te nemen?
Nee. Belangrijk is dat je bereid bent om veel Engels te spreken en dat je Engels een leuke taal vindt. Verschillen in startniveau zijn geen probleem. Op onze TTO-informatieavond op 7 februari laten we zien hoe dat werkt.

Mag iedere docent aan de TTO-klassen lesgeven?
Alle docenten die in een TTO-klas lesgeven hebben eerst een opleiding moeten volgen. Daarnaast volgen we regelmatig bijscholing gericht op het Engelstalig lesgeven in je eigen vak. Bovendien wordt ons niveau gecontroleerd door TTO-Nuffic, een netwerk van tweetalige scholen in Nederland.

Kunnen ouders en leerlingen nog kennismaken met Tweetalig onderwijs?
Op donderdag 7 februari hebben we nog een speciale TTO-informatieavond (19.00-20.30 uur). Je krijgt dan uitgebreide informatie en voor de 8e groepers zijn er Engelstalige lessen.

Adres: Hemsterhuisstraat 79, 1065 JX Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.