Twee kerken op één kussen

Twee kerkelijke voorgangers uit Osdorp zijn begonnen met een podcast. De kerkgemeenschappen die zij dienen verschillen enorm van elkaar. Toch voelen zij verbondenheid. In de podcastserie ‘Twee kerken op één kussen’ spreken zij over vooroordelen, kerk-zijn anno 2020 en het leven in Nieuw-West.

Ooit stroomden de straten van Nieuw-West elke zondagochtend vol met kerkgangers. In sommige kerkgebouwen kwamen elke zondag wel duizend mensen naar de diensten toe. Tegenwoordig kent Nieuw-West geen megakerken meer. Wel zijn er tientallen kleinere kerkgemeenschappen, veel meer dan in de tijd waarin het stadsdeel werd gebouwd. Soms komen zij nog steeds in grote kerken bijeen, maar vaker in garages, schoolgebouwen, huizen van de wijk, en zaaltjes achteraf.

Henno Smit en Martijn van Leerdam zijn voorgangers van twee van zulke kerken in Nieuw-West. Ze zijn vaak te vinden in dezelfde wijk. Henno’s gemeenschap heet Hart van Osdorp. Vanouds gewortelde Osdorpers en andere Nieuw-Westers met een migratieachtergrond vinden daar hun thuis. De gemeenschap van Martijn is een traditionele Protestantse kerk, met als uitvalbasissen de Opgang (Osdorp) en de Sloterkerk (Sloten). Zijn gemeenschap is overwegend autochtoon en vergrijsd, maar springlevend.

Hoewel beide gemeenschappen zich vlak bij elkaar bevinden, is er onderling weinig contact. Er zijn wel wederzijdse vooroordelen. Toch delen ze ook veel met elkaar. Dat is niet alleen de voorliefde voor de bijbel, maar ook de inzet voor de wijk. Hart van Osdorp geeft bijvoorbeeld taallessen en organiseert regelmatig een tweedehands kledingverkoop, en meer. In de Opgang worden koffie-ochtenden gehouden voor ouderen uit de buurt, en zijn er regelmatig kerk- en buurtmaaltijden.

 

In de podcastserie ‘Twee kerken op één kussen’ gaan Henno Smit en Martijn van Leerdam op zoek naar wat hen scheidt en toch ook bindt. Het kan toch niet zo zijn dat twee kerken in hetzelfde postcodegebied volkomen langs elkaar heen leven?  Hoe geven hun kerkgemeenschappen smoel aan de wijk? En wat kunnen zij nog meer bijdragen aan het leven in de stad?

 

In de loop van de zesdelige serie komen thema’s aan de orde als diversiteit en cultuur, de relatie tussen kerk en buurt, muziek en sociaal-maatschappelijk werk. Elke week verschijnt er een nieuwe editie. Wellicht komen de heren iets op het spoor van een gedeeld geloof, en een gedeelde missie in de stad. Maar dan moeten ze eerst door hun wederzijdse vooroordelen heen.

 

De podcastserie is te beluisteren via https://soundcloud.com/henno-martijn.