Trein naar de toekomst in het stadskantoor

Van 15 december2012 tot 15 januari 2013 exposeert Sumadi Bambang Oetomo in de foyer van het Stadsdeelkantoor in Amsterdam West aan de Pieter Calandlaan 1.

De Expositie heet “Trein naar de toekomst” en bestaat uit acht 100×75 cm digo’s op forex. Digo’s zijn digitaal behandelde foto’s. Het penseel is hier vervangen door de uitdrukking van een computer. Daarmee onderzoekt Sumadi of het mogelijk is ook met deze 21ste  eeuwse techniek ons te raken. Het zijn twee tweeluiken en een vierluik.

Met deze expositie wil Sumadi uitdrukken dat we veel grotere vrijheid hebben om naar onze omgeving te kijken, dan we doorgaans denken te hebben. Met deze vrijheid wil hij inspireren zonder angst naar de toekomst te kijken en te motiveren gezamenlijk deze toekomst vorm te geven.

 

Sumadi Bambang Oetomo 1950

In 1972 ben ik begonnen met fotograferen. Ik voelde me geïnspireerd om de veranderingen die in de cultuur aan de gang waren, op dat moment, te documenteren. Ik ging naar de kunstacademie, maar ik heb het niet afgemaakt omdat ik niet kon overtuigen om te bespreken waarom we een foto zouden nemen. Ik heb veel techniek geleerd, maar het gebrek aan fundamentele discussie en mijn gebrek aan doorzettingsvermogen speelden mij uiteindelijk parten.

In 1980 richtte ik Sumadi Bambang Oetomo Fotografie in ’s-Hertogenbosch op. Het ontwikkelde zich tot een klanten-netwerk van schilders, musici, theatermakers, gemeenten, provincie, culturele instellingen en particulieren.

In 1996 ben ik ermee gestopt omdat de reden waarom ik was begonnen uit het zicht was verdwenen. In de volgende periode verhuisde ik naar Amsterdam en maakte ik kennis met computers.

Van 1998-2002 werkte ik als een Applicatie Programmeur. Nu in het derde millennium begon ik de artistieke mogelijkheden van computers te ontdekken. En vanuit een diepere spirituele ervaring, begon ik in te zien dat we leven in een uniek moment van de tijd waarin we gedwongen zijn om een culturele verschuiving te maken. Met deze nieuwe inspiratie zie ik mezelf niet als documentalist van verandering, maar als wegbereider en uitvoerder van het veranderingsproces.

In 2008 heb ik Third Millennium Art opgericht, waarmee ik gespecialiseerd ben in het creëren van digitaal behandelde foto’s genaamd Digo’s. Door dit werk, wil ik inspireren een levenshouding van cynisme en wantrouwen te verlaten om ons te weiden aan het creëren  van de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.